latinica  ћирилица
21/09/2019 |  14:52 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Линта: Убиство Срба на Коранском мосту доказ усташтва Туђмановог режима

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцјењује да је монструозно убиство 13 крајишких Срба на Коранском мосту у Карловцу прије 28 година један од бројних доказа усташког карактера режима Фрање Туђмана.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта у саопштењу подсјећа да су хрватска полиција и паравојне формације на данашњи дан 1991. године на Коранском мосту убили 13, а тешко ранили четири припадника резервног састава ЈНА, углавном из кордунашког мјеста Крњак.

- Овим свирепим злочином на Коранском мосту послата је јасна порука српском народу на Кордуну и шире да им нема живота у Туђмановој Хрватској - истакао је Линта.

Он је навео да је тек 2014. године хрватско правосуђе за овај злочин осудило Михајла Храстова на свега четири године затвора, што представља дубоко понижавање и вријеђање убијених Срба и њихових породица.

- Апсолутно је јасно да је у питању била двадесеттрогодишња фарса од суђења и један од многих примјера да хрватско правосуђе није независно и професионално, већ у функцији оправдања злочиначке политике режима Фрање Туђмана", навео је Линта.

Он је истакао да су хрватско тужилаштво и суд за овај злочин оптужили само Храстова, иако су судско-медицински налази јасно показивали да је у овом бруталном злочину учестовало више људи. Поред тога, није утврђено ко су били налогодавци овог злочина.

Линта поново тражи од српског Тужилаштва за ратне злочине да покрене истрагу за злочин на Коранском мосту с циљем да налогодавци и остали извршиоци убиства 13 крајишких Срба буду процесуирани.