latinica  ћирилица
21/09/2019 |  21:14 | Аутор: СРНА

Шпирић: Декларација СДА озбиљно звоно за узбуну

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је да је декларација СДА озбиљно звоно за узбуну свим политичким факторима из Републике Српске и да ће само они који не желе добро Српској избјећи да јединствено наступе.
Никола Шпирић - Фото: dnevni avaz
Никола ШпирићФото: dnevni avaz

Шпирић је навео да је декларација СДА била позив на заједнички одговор из Републике Српске, али да је предсједник Србије Александар Вучић видио да се до тога договора тешко долази, па да му је намјера била да покуша да обезбиједи јединствен одговор на изазове које нуди декларација СДА.

Он је оцијенио да је то сасвим у реду и да је улога предсједника Србије у томе часна.

Шпирић је истакао да неки који врше власт у име Републике Српске у Сарајеву дају политикантски карактер декларацији СДА, за коју је рекао да је континуитет бошњачке муслиманске политике од Исламске декларације, па свих година послије Дејтона.

- Ми смо мислили да ће се та политика промијенити. Сада када се то претаче у стратешке циљеве бошњачке политике то представља огромну опасност за Републику Српску - рекао је Шпирић за АТВ.

Он је подсјетио да декларација СДА жели преуређење БиХ, уставне промјене које враћају "републику БиХ", главни град, те да је све то звоно за узбуну политичким партијама из Републике Српске и да то не може да схвати само онај ко не види.

Шпирић је изразио увјерење да ће само они који не желе добро Републици Српској избјећи да јединствено наступе и дају одговор на декларацију СДА.

Напомиње, да СНСД указује на потребу поштовања Дејтонског споразума, а да декларација СДА подрива Дејтон, ствара нестабилности и буди страх код људи, представника других народа, што није добро.

Шпирић сматра да још има времена да се то поправи, али и да политичко Сарајево схвати да је СНСД озбиљна политичка партија, а да је Република Српска у срцима људи.

Он је навео да је немогуће забранити Србима да афирмишу право на самоопредјељење и да је то порука Бошњацима да су претјерали и да се мора разговарати прије закључака Народне скупштине.

У међувремену, каже Шпирић, добро би било да политичко Сарајево схвати да се дође до разговора и види на који начин се може направити искорак у БиХ, ако је то уопште могуће.

- Проблем је што ми код бошњачке политичке елите нисмо добили руководство са којим можемо да разговарамо. То су људи који чекају рјешења изван БиХ - рекао је Шпирић.

Када је ријеч о Годишњем националном плану, Шпирић је рекао да је он послужио само као механизам за блокаду, а не за рјешење, те оцијенио да је и представницима НАТО-а смијешно да то буде предуслов за формирање Савјета министара.

Он је напоменуо да нико није против сарадње са НАТО-ом, али је подсјетио на резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

- Жао ми је што је то убачено као кочница. Волио бих да бошњачки политичари нису то узели као тезу којим ће блокирати формирање Савјета министара јер се тиме наноси штета свима у БиХ. Мислим да иза тога стоје много снажнији играчи - рекао је Шпирић.