latinica  ћирилица
21/09/2019 |  21:51 ⇒ 22/09/2019 | 09:16 | Аутор: РТРС

Кесић: Американци благи према СДА

Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић рекао је да декларација СДА која афирмише унитаризам гура БиХ у дубоку и озбиљну кризу, те распад.

- Нема воље СДА и бошњачких лидера да БиХ унаприједи свој пут према ЕУ. Чак мислим да СДА није опредијељена да БиХ уђе у ЕУ, јер постављају услове који немају везе са европским путем и договором да се формира Савјет министара - рекао је Кесић у наш Дневник плус.

Он је навео да је било пријеко потребно исказивање јединства политичара из Српске, који су се данас састали са предсједником Србије Александром Вучићем.

- То је добро дошло и коначно можемо говорити о јединственом ставу с циљем да Српска изгради што бољу позицију за будуће преговоре и са међународном заједницом - рекао је Кесић.

Истакао је да је очигледно да је СДА, раније примивши одређене сигнале из дијела међународне заједнице, кренула у радикализацију састављањем декларације која је довела у питање конститутивност народа у БиХ, због чега Српска мора да брани своје позиције.

Кесић је истакао да је била блага осуда декларације из америчке Амбасаде у БиХ, док су лидери из Српске, с друге стране, предмет много оштријих њихових осуда.

- Та изјава Американаца о декларацији је стидљива и они морају бити много равноправнији у приступу стварима у БиХ када је ријеч о Дејтонском споразуму. Нажалост, стално се гледа кроз прсте СДА - рекао је Кесић.

Када је ријеч о приступању БиХ НАТО-у, Кесић је рекао да су услови СДА у том погледу неискрени, јер постоји консензус према чланству у ЕУ, док истовремено грађани Српске не желе чланство у тај војни савез.

- СДА не жели тај пут и није у том смислу одлучна. Више га користи као изговор да постигне већу централизацију БиХ и јача институције те државе науштрб ентитета и кантона - објаснио је Кесић.