X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/09/2019 |  10:15 ⇒ 19:02 | Извор: СРНА

ХДЗ БиХ: Џаферовић помагао терористе и муџахедине

ХДЗ БиХ осудио је изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Џефика Џаферовић да је ХВО био у служби удруженог злочиначког подухвата, те истакао да је овај високи фукнционер СДА помагао свјетски познате терористе и муџахедине и да, као такав, не може представљати "државни врх БиХ".
ХДЗ Хрватска (Фото: kic-gospic.eu) -
ХДЗ Хрватска (Фото: kic-gospic.eu)

- Покушаји деградирања и проглашавања ХВО-а злочиначко-агресорском војском у супротности су с истином о БиХ - навели су из ХДЗ-а БиХ и изразили забринутост поводом кориштења опасне и запаљиве реторике.

У ХДЗ-у БиХ сматрају да бошњачки политички представници из СДА и окупљени око те странке још једном јасно демонстрирају настојања да свакодневно врше насиље над конститутивним народом и БиХ тражећи нове поводе за даљу дестабилизацију.

Званичницима СДА и бошњачким политичким представницима из ХДЗ-а БиХ је упућен позив да се окрену будућности заједно са својим сусједима и партнерима, те радом докажу опредијељеност за мир, стабилност и напредак који се могу остварити једино кроз реформске процесе, равноправност и евроатлантске интеграције.

За бошњачког члана Предсједништва БиХ, да је, судећи према његовим изјавама, очито још заробљен у прошлости и то оном каквом је Бошњаци желе исписати.

ХДЗ БиХ сматра да су иступи Џаферовића, засновани на промоцији запаљиве реторике и негирању историјских чињеница, надомјестак дезоријентисаном политичком дјеловању које се ослања на промовисање провокација, радикализма и популизма.

- Као потписник докумената за добијање држављанства БиХ, Џаферовић је помагао свјетски познате терористе, радикалисте и муџахедине, који су учествовали у једном од највећих свјетских терористичких напада у којима су страдали недужни људи. Као такав, не може представљати државни врх БиХ којем циљ треба да буде боља будућност, мир, суживот - кажу у ХДЗ-у БиХ.

Ова странка подсјећа да су тзв. Армија БиХ и муџахедини као њен саставни дио чинили злочине над Хрватима у Бугојну, да су с циљем етничког чишћења Хрвати масовно мучени, прогањани и убијани.

- Тада етнички очишћено од хрватских становника, у Бугојну су уништени и знакови хрватског народа и католичанства. Тим злочинима Армије БиХ управљао је званичник СДА Џевад Млаћо - наводе из ХДЗ-а БиХ и подсјећају да је, према попису из 1991. године, у општини Бугојно живјело 15.993 Хрвата, послије ратних сукоба и агресије остало 1.374 Хрвата, а да је 120 убијено.

Из ове странке поручују да се ХВО "борио за БиХ у којој ће сву народи и грађани бити равноправни и слободни".