latinica  ћирилица
22/09/2019 |  11:45 | Аутор: СРНА

ХНС: Џаферовић мијења тезе и прикрива истину о етничком чишћењу Хрвата

Хрватски народни сабор поручио је да бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, изјавом да је ХВО био у служби удруженог злочиначког подухвата, користи опасну замјену теза да би прикрио етничко чишћење Хрвата у Бугојну у љето 1993. које су починили припадници одреда "Ел Муџахид", јединице из састава тзв. Армије БиХ.
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

Сабор наводи да досадашња историографска истраживања указују да је тзв. Армија БиХ више побила и протјерала Хрвата, него ХВО Бошњака, што зна и Џаферовић, први "безбједњак" Бошњака у рату у Зеници, тадашњем центру исламске радикализације у БиХ, када упореди попис становништва из 2013. с оним из 1991 године.

ХНС оцјењује да Џаферовић тражи оправдање за етничко чишћење Хрвата у Бугојну, а узрок види у наводном злочину ХВО-а у бугојанском селу Врбањи 1992, те поставља питање зашто га послије рата нису процесуирале бошњачка параобавјештајна служба у сарадњи с Тужилаштвом БиХ већ се чекала 2019. године.

Једно од питања, које постављају у ХНС-у, је и да ли је то Џаферовићев покушај заташкавања истраге о његовој улози и улози АИД-а о припреми припадника Ал-Каиде на терористичке нападе 11. септембра 2001. на Њујорк или још горих злочина широм свијета с обзиром на то да зна коме је све потписао и омогућио држављанство БиХ.

ХНС наводи да је Џаферовићево сотонизирање побијених и протјераних бугојанских Хрвата, које је починила тзв. Армија БиХ, у функцији заташкавања тих злочина и процесуирања одговорних из тзв. Армије БиХ, али и заташкивања истраге злочина због којих је и сам одговоран.

Ако неко не разумије о чему се ради, из ХНС-а поручују да се присјети исказа Мирсада Кебе о злочинима АИД-а и тзв. Армије БиХ над Хрватима и Србима у рату.

-Кебо је нестао с бошњачке политичке сцене управо из тог разлога. ХВО и Хрвати су бранили БиХ и сада је бране за разлику од других који је и оваквим изјавама, које даје бошњачки члан Предсједниства БиХ, на најдиректнији начин руше - наводи се у саопштењу.

Из ХНС-а напомињу да правда у БиХ није иста за све народе и грађане, о чему свједочи управо случај Бугојно.

Сабор истиче да за мучења и злостављања заточених припадника ХВО-а у логорима у Бугојну постоје бројна свједочења, али да се очито веома успјешно заташкава одговорност Џевада Млаће, Селме Цикотића и других високих званичника тзв. Армије БиХ и њихово процесуирање.

- Тада је одведен 21 заробљени припадник ХВО-а, од тога три су тијела пронађена, а за 18 се још трага - наводи се у саопштењу ХНС-а.

Џаферовић је у Бугојну, на свечаној академији поводом обиљежавања Дана бугојанских јединица, рекао да је ХВО био у служби удруженог злочиначког подухвата, те да "о природи тог агресорског подухвата, најбоље говори чињеница да је ХВО, који нигдје на подручју Бугојна није могао војно да надвлада тзв. Армију РБиХ, починио масакр над 45 недужних цивила у Врбањи".