latinica  ћирилица
22/09/2019 |  12:34 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Свјетски дан без аутомобила, бициклијада у многим градовима Српске

Европска седмица мобилности завршава се данас када се обиљежава "Дан без аутомобила".
Бањалука: Дан без аутомобила - Фото: РТРС
Бањалука: Дан без аутомобилаФото: РТРС

У 12 часова на паркингу код Музеја савремене умјетности Републике Српске кренула је бициклијада бањалучким улицама.

И на Палама ће данас бројним активностима бити обиљежен Свјетски дан без аутомобила с циљем подизања свијести људи о здравијем начину живота.

Организатори наводе да је циљ манифестације подизање свијести људи о угрожавању животне средине узроковане прекомјерном употребом аутомобила, као и подстицање на шетњу, вожњу бициклом и сваки други вид рекреације ради очувања здравља.

Дефиле бициклима, ролерима или тротинетима почеће у 17.00 часова и одвијаће се у Улици Милутина Миланковића, која ће бити затворена за саобраћај до 18.00 часова.

У Источном Новом Сарајеву данас ће, у оквиру обиљежавања Европске недјеље мобилности, бити организована прва бициклијада и ролеријада.

Програм ће почети у 16.30 часова у Спасовданској улици, гдје ће дјеци бити подијељене креде којима ће цртати по коловозу да би оставили траг и поруке возачима да су и дјеца учесници у саобраћају на које треба да се обрати посебна пажња одраслих.

Почетак бициклијаде и ролеријаде планиран је за 17.00 часова, а учесници ће се кретати улицама Спасовданска-Прве сарајевске бригаде-Хиландарска-Змај Јовина-Парк Гаврил Принцип. Из општине Источно Ново Сарајево позивају суграђане да са бициклима, скејтбордима, ролерима и тротинетима дођу и рекреативно учествују у првој бициклијади и ролеријади у овој општини.

Од 2002. године Европска седмица мобилности тражи начин да утиче на питања мобилности и урбаног транспорта, као и да побољша јавно здравље људи и квалитет живота. Кампања учесницима даје могућност да истраже улогу градских улица и да експериментишу са практичним ријешењима при суочавању са урбаним изазовима као што је загађење ваздуха.

У овогодишњој акцији, учествује више од 2.800 градова из 48 земаља.

Свјетски дан без аутомобила обиљежава се широм свијета 22. септембра када дијелови града буду затворени за аутомобиле. Тај дан промовише развој бициклизма и осталих немоторизованих кретања на градским и ванградским дионицама како би се допринијело развоју еколошких услова живота.