latinica  ћирилица
22/09/2019 |  13:34 | Аутор: СРНА

Линта: Туђманов усташки режим извршио агресију на Србе и Југославију

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта изјавио је да је усташки режим Фрање Туђмана извршио агресију на српски народ и Југославију, а да је вуковарски градоначелник Иван Пенава један од многих који понавља бесмислену лаж да је Србија извршила агресију на Хрватску.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је истакао да српски народ очекује од Хрватске да се суочи са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу, призна и покаје се за почињени геноцид у НДХ, као и за почињену агресију и етничко чишћење Срба из Крајине и десетина хрватских градова током 1990. - 1995. године.

Он је оцијенио као тоталну глупост изјаву Пенаве да Хрвати у Вуковару од Србије очекују признање и покајање за почињени чин агресије 1991. године.

Линта је истакао да је Пенава један од многих хрватских политичара који понавља бесмислену лаж да је Србија заједно са крајишким Србима тобоже извршила агресију на Хрватску.

Права истина јесте, напоменуо је Линта, да је усташки режим Фрање Туђмана формирао паравојне формације и извршио агресију на Југославију и српски народ с циљем стварања етнички чисте "Велике Хрватске" по узору на геноцидну НДХ.

- Права истина јесте да је агресију на Вуковар извршила паравојска ХДЗ-а на челу са ратним злочинцем Томиславом Мерчепом, као и да су прве жртве у прољеће и љето 1991. године у Вуковару и источној Славонији били Срби. Због тога Пенава не дозвољава да Срби поставе спомен плоче на многим мјестима у Вуковару гдје су звјерски убијени и мучени српски цивили - рекао је Линта.

Линта је додао и да српски народ очекује да Хрватска укине срамну и скандалозну "Декларацију о Домовинском рату", усвојену 2000. године у Хрватском сабору, у којој је наведено да су Србија, ЈНА и крајишки Срби тобоже извршили агресију на Хрватску, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Тек након јасних порука из Хрватске о признању и покајању и укидања поменуте Декларације стварају се услови за сваку сарадњу и колико толико нормалне међукомшијске односе - сматра Линта.