X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/09/2019 |  14:15 | Извор: СРНА

Вучић иницирао подизање споменика Вудру Вилсону

Предсједник Србије Александар Вучић покренуо је иницијативу да 28. америчком предсједнику Томасу Вудру Вилсону буде подигнут споменик у истоименом београдском булевару, у знак захвалности за све што је учинио за српски народ.
Александар Вучић - Фото: РТС
Александар ВучићФото: РТС

У иницијативи, коју је упутио Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда, Вучић је истакао да би њено усвајање било и симбол жеље очувања и унапређења односа између Србије и САД.

Вучић је навео да би подизање споменика Вудру Вилсону представљало и знак захвалности и поштовања живота и дјела личности, која је вредновала и помагала српски народ током и након Првог свјетског рата.

- На четврту годишњицу објаве рата Краљевини Србији од стране Аустроугарског царства 28. јула 1918. године, предсједник Вилсон је донио проглас обиљежавања овог дана као "Српског дана" у знак подршке тада тешко страдалој српској нацији, која се још увијек борила за право живота у сопственој отаџбини - подсјетио је Вучић.

Предсједник Србије навео да је прије више од 100 година у свим црквама прочитан Вилсонов Проглас о српском народу, у којем су изречене најљепше ријечи о Србима и тада се вијорила српска застава на Бијелој кући.

Он је напоменуо да је саопштењем издатим 8. јануара 1918. године, познатим под именом "14 тачака", Вилсон као постулат мира поставио несметани глобални проток робе, транспарентност међудржавних споразума, демократију, и заложио се за право народа на самоопредјељење.

- Посебно бих издвојио једанаесту тачку саопштења, која је говорила о потреби осигурања суверенитета држава на Балкану, као и о давању слободног и безбиједног приступа мору, тада још увијек Краљевини Србији - наводи Вучић у иницијативи, у коју је Тањуг имао увид.

Вучић наводи да су Вилсонова ванредна ерудиција и познавање српске историје и борбе за слободу и уједињење српског народа, као и велико пријатељство са српским научником Михајлом Пупином, били кључна подршка преговарачкој позицији Краљевине Србије на Париској мировној конференцији. 

- Захваљујући подршци предсједника Вудра Вилсона, Србија је више територијалних спорова рјешила у своју корист и утврдила границе са сусједима - истакао је Вучић у иницијативи.

Он је навео да ће Булевар Вудра Вилсона по свом отварању спајати Карађорђеву улицу, чији настанак је започет још током 19. вијека и Булевар Војводе Мишића, којим доминира комплекс Београдског сајма, симбол Београда у другој половини 20. вијека. 

- Булевар који већ носи име предсједника Вудра Вилсона и који симболизује континуирани прогрес наше престонице везујући Калемегдан, Савамалу, Савски амфитеатар и Београдски сајам је, сматрам, прикладна и примјерена локација за подизање споменика предсједнику Вилсону, чији живот и дјело су остали упамћени по посвећености миру и просперитету -  истакао је Вучић.