latinica  ћирилица
22/09/2019 |  15:59 ⇒ 16:09 | Аутор: РТС

Париз: Отворена изложба "Србија у Великом рату 1914-1918"

Изложба "Србија у Великом рату 1914-1918" отворена је у Културном центру Србије у Паризу. Изложбу су организовали Војни архив и Војни музеј Министарства одбране Србије, Историјски архив Пожаревац и Културни центар Србије у Паризу, а реализацију је омогућило Министарство културе и информисања Србије.
Париз- изложба "Србија у Великом рату" (Фото:министарство одбране) -
Париз- изложба "Србија у Великом рату" (Фото:министарство одбране)

Обраћајући се бројној публици на свечаном отварању изложбе, директор Војног архива Горан Петровић истакао је да су организатори изложбе чувари историје српске војске и да својим радом дају пун допринос да се сјајне и славне побједе српске војске, извојеване у борбама за слободу, не забораве.

- Мало је народа било увијек на правој страни историје, на страни добра. Мало је малих народа својим жртвовањем уписано великим словима у свјетску историју. И својим ратоводством, увијек одбрамбеним. Зато овом изложбом подсјећамо на значајне личности, пресудене битке, велике губитке и велике побједе - рекао је Петровић.

Нагласио је да српски војници, који су на својим плећима изнијели те пресудне историјске тренутке и који су током година Првог свјетског рата исписивали најсветије и најсвјетлије странице српске војне историје, не смију бити заборављени у ходницима историје.

Истакао је да се изложбом "Србија у Великом рату 1914-1918" подсјећамо заједничке историје током које су се француски и српски војници препознавали као "браћа по оружју" и "браћа по идеалима", а прије свега по љубави према слободи.

На изложби је представљен избор од 280 историјских докумената и фотографија и 60 музејских предмета, који приказује истиниту причу о ратним дешавањима у Србији у Првом свјетском рату, с посебним освртом на дипломатско ангажовање и контакте Србије са савезничким силама – Француском, Великом Британијом и Русијом.

Поставка представља допринос култури памћења, сјећања и трајања, као градивни материјал српског националног идентитета.

Ова изложба организована је поводом обиљежавања стотину година од Версајске мировне конференције у Културном центру Србије у Паризу и отворена је до 19. октобра.

Отварању изложбе присуствовали су представници организатора изложбе, начелник штаба Копнене војске оружаних снага Француске генерал Бернар Барера, као и бројне званице из војног и дипломатског кора.