X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
22/09/2019 |  16:52 ⇒ 20:18 | Извор: РТРС

Обнавља се манастир Удрим након вјековних разарања

Манастир Удрим код Завидовића, који је порушен у аустро-турским ратовима, већ 300 година чека на обнову.

Манастир је проглашен спомеником културе и Српска православна црква на челу са миторполитом Хризостомом затржилила је од власти Федерације БиХ одобрење за његову обнову. Урађен је и идејни пројекат, и након званичног одговора надлежних чека се почетак радова.

По народном предању, манастир Удрим је задужбина српског краља Драгутина Немањића из 14. вијека. Посвећен је светом великомученику Пантелејмону. Нема много писаних трагова о манастиру, помиње се у попису из 1604. године као једини манастир на овом подручју. Прије 300 година, манастир је срушен и од тада стоји препуштен зубу времена.

Протојереј и администратор манастира Удрим Зоран Живковић каже да су остали олтар, крстионица, жртвеник и праг овог здања.

Манастир је изгарђен у рашком стилу, од овдашњег ријечног разнобојног камена и седре. Држати у руци камен стар седам вијекова на овом светом мјесту вриједно је страхопоштовања и дивљења. Циљ је обновити га и вратити у службу божију.

Прије почетка радова, биће обаљена археолошка икопавања манастира која ће дати јаснији историјски преглед, а овај посао повјерен је музеју из Добоја.