latinica  ћирилица
22/09/2019 |  18:23 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Стевандић: СДС и ПДП релативизују опасност од декларације СДА

Представници владајуће већине Републике Српске тврде, да СДС и ПДП покушавају релативизовати опасност од декларације, којом СДА тражи укидање Републике Српске.

Нису задовољни ни што су политички фактори из Српске, на састанку код Вучића, више инсистирали на разликама, него на подударностима могућих одговора на новонасталу кризу. Колико је криза продубљена, свједоче и најновије изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића.

Многи у Српској занемарују чињеницу да је дугогодишње залагање СДА за "републику БиХ" са већинским народом, постало изразито опасно, кад су те тежње званично објављене као стратешки циљеви. Рекао је ово за АТВ потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић и нагласио да је таква политика несумњиво угрожава Републику Српску. Шпирић је намјеру предсједника Србије Александра Вучића да обезбиједи јединствен одговор на овај изазов назвао добродошлом.

- Декларација СДА је озбиљно звоно за узбуну свим политичким факторима у Републици Српској. Нажалост, неки који врше власт у име Републике Српске у Сарајеву дају јој политикантски карактер, али кад прочитате ту декларацију, то је континуитет бошњачке муслиманске политике од Исламске декларације - истакао је Шпирић

Учесник разговора у Београду, предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић жали што код предсједника Србије, која је гарант дејтонског статуса Републике Српске, није исказано жељено јединство. По његовом мишљењу, СДС и ПДП релативизују опасност намјера СДА.

- Упоређивати декларацију СДА са декларацијом ХНС-а је бесмислено. Упоређивати је са декларацијама домаћих странака, чији је текст заснован на међународном праву значи да тај документ СДА покушавате банализовати. Он се не може банализовати и добиће одговор у Народној скупштини - рекао је Стевандић.

Готово невјероватно звучи изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да декларација СДА, која предвиђа укидање ентитета и оснивање регија, не садржи ништа опасно за Републику Српску. Истовремено, у иницијативама српског члана Предсједништва БиХ види, како каже, великосрпску политику.

- Хистеричне реакције Милорада Додика нису ништа друго него покушај да у декларацији СДА тражи алиби за властиту најаву кршења Дејтонског споразума. Додик то ради пласирајући тезе о "угрожености српског народа" и "праву на самоопредјељење", што су тезе које је Милошевићев режим пласирао деведесетих година прошлог стољећа као увод у агресију - рекао је Џаферовић.

Да је Џеферовића и његове страначке колеге у радикализацији политике охрабрио специјални амерички изасланик за Балкан Метју Палмер, сматра шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић. Према његовим ријечима, СДА напуштањем политике договора, БиХ уводи у распад.

- Ми смо ушли у баш озбиљну кризу, гдје нема воље СДА и бошњачких лидера да ова земља унаприједи пут ка Европској унији - навео је Кесић.

Да Џаферовић не показује ни вољу за смиривањем тензија између Бошњака и Хрвата, истиче и ХДЗ БиХ. На Џаферовићеву изјаву да је ХВО био у служби удруженог злочиначког подухвата, узвраћају тврдњом да он не може бити у политичком врху БиХ јер је, како је наведено, помагао муџахедине који су учествовали у једном од најкрвавијих терористичких напада које свијет памти.