latinica  ћирилица
23/09/2019 |  08:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Интерпол крије ко "гура" Приштину

Иако Приштина тврди да су се готово све чланице Извршног комитета Интерпола сложиле да се захтјев за пријем тзв. Косова разматра на предстојећој Генералној скупштини у Чилеу, у сједишту Интерпола кажу да ће се дневни ред тог засједања утврдити тек у октобру, пишу Вечерње новости.

Дневни ред 88. Генералне скупштине Интерпола прелиминарно је разматран у јуну, али је остала непознаница да ли је том приликом постојала већина да се у њега уврсти изахтјев Приштине за пријем.

Лист наводи да је питао Интерпол како су тада појединачно гласале земље чланице Извршног комитета Интерпола, али да није добио конкретан одговор из сједишта свјетске полицијске организације у Лиону.

- Извршни комитет ће одобрити дневни ред 88. Генералне скупштине на свом сљедећем састанку у октобру. Затим се о дневном реду гласа у Скупштини, тако да у овој фази не можемо да пружимо више информација - речено је Новостима у Интерполу.

Лист подсјећа да Извршни комитет Интерпола има 13 чланова – Алжир, Русија, Аргентина, Уједињени Арапски Емирати, Француска, Бразил, Молдавија, Ангола, Нигерија, Холандија и предсједавајућа Јужна Кореја – док су мјеста Америке и Азије упражњена.

Од поменутих земаља, њих седам не признаје косовску независност, подсјећају Новости.

Генерална скупштина Интерпола засједаће од 15. до 18. октобра у пријестоници Чилеа, Сантјагу.