latinica  ћирилица
23/09/2019 |  08:19 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Црногорски покрет тражи забрану уласка патријарху српском Иринеју у Црну Гору

Црногорски покрет поднијеће данас Врховном државном тужилаштву кривичну пријаву против Организационог одбора за обиљежавање 800 година аутокефалности СПЦ, на челу са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем због, како наводе, више кривичних дјела, од дјеловања против уставног уређења и безбједности, изазивања националне, расне и вјерске мржње до девастације и присвајања културног добра.
Патријарх Иринеј (фото: Tanjug / Димитрије Гол) -
Патријарх Иринеј (фото: Tanjug / Димитрије Гол)

Овај покрет захтијева од Тужилаштва и да забрани Његовој светости патријарху српском Иринеју, који је најављен као учесник ове манифестације, долазак у Црну Гору, јер је 24. јула прошле године изјавио да је "у Црној Гори цркви горе него под Османлијама, а Србима него у Независној Држави Хрватској".

- Злоупотребом понтификалнога ауторитета у српскоме народу, том неутемељеном изјавом, распирио је антицрногорске страсти код црногорских Срба с циљем да их наоружа мржњом против сопствене домовине и наоружао их је - наводи се у пријави.

Црногорски покрет сматра да је митрополит Амфилохије "и ријечју и дјелом инспиратор, иницијатор, организатор и руководилац свих организација којима је циљ рушење уставнога поретка и анексија Црне Горе Србији", пише подгоричка "Побједа".

Скуп у Будви, коме би требало да присуствује српски патријах Иринеј, планиран је за 27. и 28. септембар, у манастиру Подластва у Грбљу, као централна прослава обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве у Црној Гори и Боки.

Црногорски покрет и прошле седмице поднио је кривичну пријаву против власника билборда у Будви због тога што су дозволили постављање плаката чији садржај, како оцјењују, експлицитно позива на противуставно отцјепљење дијела Црне Горе.

Црногорски покрет основане је 2015. године као нестраначко удружење.