latinica  ћирилица
23/09/2019 |  08:43 ⇒ 09:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови земљотрес у Албанији, 340. од недјеље

Касно синоћ Албанију је поново потресао снажан земљотрес, након што је серија земљотреса погодила ову земљу од јуче поподне до касних вечерњих сати.
Земљотрес -
Земљотрес

Сеизмолошки завод Србије забиљежио је у недјељу преко 40 потреса, од којих је најјачи био и посљедњи – нешто послије 22 часа и износио је четири степена Рихтерове скале.

Како јављају електронски медији у Приштини, позивајући се на податке Института за геолошке науке у Тирани, јачина новог земљотреса била је 4,4 степена Рихтерове скале, преноси КоССев.

Према до сада доступним информацијама, епицентар је сада био ближи Тирани него јуче, када су земљотреси прије свега погодили област приморја.

Серија земљотреса погодила је у недјељу Албанију од поподневних часова, у области Драча. Први земљотрес забиљежен је око 16 часова на албанском приморју. Према наводима албанског министарства одбране, он је био и најснажнији јуче, али и најјачи земљотрес у овој земљи у посљедњих 20 до 30 година.

Албански Институт за геолошке науке, енергију, воду и околину саопштио је да је више од 340 накнадних потреса услиједило послије земљотреса магнитуде 5,8 који је погодио Драч у недјељу поподне.

Многи људи у главном граду Албаније Тирани и у Драчу нису смјели да се врате у своје домове због бројних накнадних потреса који су услиједили послије земљотреса у коме је повријеђено 105 људи и стотине зграда је оштећено.

Око 600 кућа, углавном изграђених прије 1990. претрпиле су оштећења у потресу, који је такође на кратко прекинуо доток воде и струје у Тирани, Драчу и неким западним и централним квартовима, саопштиле су власти.

Најмање 500 људи провело је ноћ у привременим склоништима. Инспектори су процјењивали оштећене грађевине. Неким становницима Тиране речено је да се не врате у своје станове који су процијењени небезбједним.

У Драчу становници који се плаше да се врате у своје куће и станове планирају да проведу другу ноћ ван њих.

Војска је поставила шаторе на фудбалском стадину гдје је послата храна и љекарски тим. Премијер Еди Рама рекао је да је добио позиве од својих италијанских, њемачких и других европских колега који су нудили помоћ.