latinica  ћирилица
23/09/2019 |  08:46 ⇒ 08:53 | Аутор: СРНА

Изложбу посвећену Тутанкамону посјетило 1,42 милиона људи

Изложбу под називом "Тутанкамон: блага златног фараона", посвећену египатском фараону Тутанкамону, у Паризу је видјело 1,42 милона посјетилаца, чиме је оборила све рекорде у Француској, рекли су организатори.
Изложба посвећена Тутанкамону (фото: facebook.com / ExpoToutankhamonParis) -
Изложба посвећена Тутанкамону (фото: facebook.com / ExpoToutankhamonParis)

Посјета је оборила претходни рекорд који је, такође, држала изложба посвећена Тутанкамону названа "изложба вијека" из 1967. године, коју је видјело 1,24 милиона људи.

Изложба "Тутанкамон: блага златног фараона", која се описује као "једна у генерацији", може се видјети у Парку Вилет, у сјеверном дијелу Париза, а у Лондону ће бити организована у новембру у галерији Сачи.

Изложба посвећена Тутанкамону, краљу древног Египта, посљедњи пут је отворена у Лондону 1972. године када је изазвала праву "тутанманију", а посјетило је 1,6 милиона људи.

На изложби у Паризу може се видјети око 150 предмета из ризнице фараона, од којих 60 никада није прешло границе Египта.

Египатско Министарство за антиквитете саопштило је да је ово највећа колекција умјетничких предмета у вези са Тутанкамоном која је напустила Каиро.

Скоро сви експонати, којих има око 3.400, стигли су из Египатског музеја у Каиру и највјероватније неће никад више напустити Египат.

Колекција овог музеја биће у цјелости пребачена у нови Велики египатски музеј недалеко од пирамида у Гизи, а који се отвара наредне године.

Изложба посвећена Тутанкамону биће отворена и у другим градовима, чија се имена за сада не знају, прије коначног повратка у Египат 2024. године.

Мустафа Вазири из Министарства за антиквитете позвао је све људе који могу да посјете изложбу да то и учине прије него се заувијек врати у Египат.

Организатори изложбе у Паризу морали су да помјере сатницу отварања и затварања од 9.00 до 21.00 часова да би сви заинтересовани могли да је виде.

Изложба у Лондону биће отворена од 2. новембра до маја 2020. године, наводи АФП.