latinica  ћирилица
23/09/2019 |  09:50 | Аутор: СРНА

Вукосављевић: Кустурица ће одржати концерт у згради Унеска

Србија ће на предстојећем засједању Генералне скупштине Унеска 22. октобра наставити са лобирањем против пријема /самопроглашеног/ Косова у Унеско, а планирано је да славни српски режисер Емир Кустурица одржи концерт у згради Унеска и предавање.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је за ТВ Прва да ће се на маргини тог догађаја састати са функционерима Унеска и да ће лобирање бити настављено.

Он је подсјетио да Србија на засједању Унеска треба да обнови своје чланство у Извршном одбору Унеска за наредне четири године.

Вукосављевић је додао да није довољно то што је генерални директор Унеска Одри Азуле недавно у Београду рекла да ће Унеско водити рачуна о српском културном насљеђу на Космету, односно и о остацима српске цркве на Новом Брду.

Он је истакао да српско културно насљеђе на Космету мора бити под појачаном бригом Унеска.

- Не могу да перу руке. Верујем да то неће радити у вези са покушајем тихог отимања, преузимања /српског/ идентитета - рекао је Вукосављевић.

Он је подсјетио да је у августу генералном секретару Ватикана задуженом за културу кардиналу Ђанфранку Равасију, блиском сараднику папе, написао писмо у којем га је упознао да је католичка миса служена на рушевинама српске тврђаве и цркве на Новом Брду.

- Они то знају, али сам рекао да албански католички клер тамо одржава мисе, те да је то симболички преузимање идентитета. Још нисам добио одговор. Ватикан је мало спорији - рекао је Вукосављевић, додајући да је недавно био са папом и да вјерује да је о томе било ријечи.

Он је додао да је кардинала замолио да пренесе папи да католички клер има у непосредној близини тог мјеста остатке друге цркве, која је саграђена за потребе рудара Саса који су били католици.

Вукосављевић је навео да је папа Фрањо показао јак сензибилитет за осјетљива питања и када је реч о канонизацији усташког кардинала Алојзија Степинца и о другим питањима и екуменском дијалогу.

- Мислим да показује искорак у односу на претходну праксу Ватикана. Сматрам да римокатолички клер нема интереса да се католичке мисе служе на местима српских средњовековних и православних богомоља - додао је Вукосављевић.

Када је ријеч о обиљежавању 800 година Српске православне цркве, Вукосављевић каже да теку припреме за тај велики јубилеј, те да је највећи дио обавеза у надлежности Српске православне цркве.

Он је додао да Министарство културе и информисања Србије помаже оно што је у његовој надлежности, а односи се на обнову и реконструкцију српских споменика културе у цијелој Србији.

Вукосављевић је рекао да планира да у сриједу, 25. септембра, посјети манастир Жичу и вјероватно Пећку патријаршију, као дио српског културног простора, те да вјерује да ће добити дозволу од Приштине за улазак на Космет.