latinica  ћирилица
23/09/2019 |  09:55 | Аутор: СРНА

Ловриновић: Неприхватљиви ставови СДА у декларацији

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ-ХНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић сматра да су ставови изнесени у декларацији СДА, донесеној на Конгресу те странке, "потпуно јасни и још више неприхватљиви".
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba) -
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba)

Ловриновић је истакао да га није изненадило ништа од онога што је изнесено у том документу, нити је за њега ново.

- Ако је и од СДА, ипак је превише чути како су њихови резултати осигурали независност и самосталност БиХ и изградњу и јачање државе јер ми се чини да су стагнација и назадовање у изградњи државе њихов највећи резултат и забринут сам што тако настављају -  изјавио је Ловриновић за Глас Српске.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Ловриновић је рекао да он као посланик нема шта да очекује, већ тражи да одмах буде постигнут договор о формирању Савјета министара како прописују Устав и закони.

- Није нормално, нити демократски одрживо, да један човјек обавља функцију на челу извршне и законодавне власти, једино ако је то механизам помоћу којег ће се спровести усвојена декларација - нагласио је Ловриновић.

Према његовим ријечима, забрињава то што СДА свако мало стави "грађане" испред народа "и то онако завијено у целофан и искићено правима појединаца и њиховим слободама".

- Још сам више забринут, како они кажу, афирмацијом `босанског идентитета`. Не зато што нема херцеговачког, него због тога што ствари постављају тако да би као, ето, они очували и `етничке посебности`, као да се идентитет стиче њиховом заслугом и афирмацијом, а не жељом и вољом народа - рекао је Ловриновић.

Он је навео да је постојање конститутивних народа за СДА подјела, а не чињеница.

- Мир је потписан између представника народа и само је валидно оно што они прихвате и нико није БиХ или држава без тог принципа, шта год неко наводио у декларацијама - додао је Ловриновић.

На дијелове декларације у којима се наводи да ће се СДА залагати за запошљавање Бошњака у Републици Српској, Ловриновић је рекао да се нада да ће се исто тако залагати и за запошљавање Хрвата у Сарајеву, Зеници, Тузли, Тешњу, Бугојну, Фојници и другим градовима.

- Поздрављам када /из СДА/ кажу да ће сарађивати са странкама с којима могу постићи договоре и компромисе и који имају изабране представнике. Само позивам да то буду легитимно изабрани представници народа како то лијепо пише у Уставу - наглашава Ловриновић.