latinica  ћирилица
23/09/2019 |  10:56 ⇒ 11:13 | Аутор: РТРС

Млади хармоникаш из Бањалуке спаја класичну и народну музику

Један од многобројиних ученика и умјетника којим се Бањалука поноси је и седаманестогодишњи Радован Ивановић. Са сваког такмичења на којем је учествовао у родни град донио је највише награде.

Фудбал, кошарка, теквондо. Можда би ова прича данас била о успјешном спортисти да трогодишњем Радовану Ивановићу хармоника, купљена старијем брату, није прирасла срцу.

Под будним оком професора Милана Видовића хармоником плијени и, гдје год се појави, осваја награде - шампионске и вицешампионске на свјетским такмичењима у Словенији и Њемачкој, као и прва мјеста у својој категорији и апсолуни побједник такмичења на Илиџи.

С обзиром на то да је вицешампион у Њемачкој, то му даје и путну карту за Португал у новембру на Светски трофеј хармоника.

- То је, можда, још једно од најјачих свјетских такмичења. Морам да напоменем да нам је за трошкове одласка на такмичење обећана подршка од стране предсједника Владе Српске - каже млади хармоникаш.

Себи за душу свира и класичну и народну музику. Први солистички концерт одржао је са тринаест година. Уз добру организацију све се стигне, па тако и тајне свирања народне музике изучава код познатог хармоникаша Љубише Павковића.

Великих успјеха не би било без велике подршке родитеља, старијег брата, али и школских другова, професора и пријатеља. Најбоље оцјене Радован је у књижицу уписивао, не само у музичкој, него и у основној школи.

- Поред успјеха на хароминици, трудим се да будем и одличан ученик у школи. У томе сам успио. У Музичкој школи сам добио Светосавску награду, а и у основној школи сам изашао као добитник Светосавске награде и чак као ђак генерације. А морам да кажем да је круна свих тих награда овогодишња награда Града Бањалука. Много значи јер када видим да Град подржава оно што радим, онда мислим да је то, заиста, прави пут! - каже Радован.

Сва освојена признања само су показатељ талента и рада овог младог хармоникаша чије вријеме тек долази. Планира да настави школовање на Музичкој академији.