latinica  ћирилица
23/09/2019 |  11:00 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Дрвар: Ускоро отварање погона "Јумка" и посао за 100 радника

Производни погон фабрике "Јумко" из Врања почеће са радом у Дрвару у наредна три мјесеца и запошљаваће 100 радника, рекла је Срни начелник општине Дрвар Душица Рунић.
Душица Рунић са представницима фабрике "Јумко", Дрвар - Фото: СРНА
Душица Рунић са представницима фабрике "Јумко", ДрварФото: СРНА

Рунићева је навела да је руководство ове фабрике боравило у посјети Дрвару која је резултат састанка одржаног 13. септембра са начелницима Гламоча, Босанског Грахова, Босанског Петровца и Дрвара и захтјева који је општина Дрвар претходно упућивала Привредној комори Србије.

Она је додала да се у захтјеву тражило запошљавање жена и младих, јер у Дрвару преовладава дрвна индустрија гдје раде физички способни мушкарци.

- Производни погон "Јумка" почеће са радом у Дрвару у наредна три мјесеца. За раднике ће бити организована обука која ће трајати од три до шест мјесеци. Ово за Дрвар представља препород и даје наду повратницима да обезбиједе егзистенцију - нагласила је Рунићева и додала да ће 90 одсто запослених у овој фабрици бити жене.

Према њеним ријечима, покретање производног погона "Јумка" дугорочно представља јачање буџета општине повећањем пореских прихода.

- Надамо се да је ово само почетак јер настављамо да радимо на изградњи капацитета за привлачење и других инвеститора јачањем малих и средњих предузећа - каже Рунићева.

Она додаје да је индустријска зона општине Дрвар у послијератном периоду уништена лошом приватизацијом и да је Дрвар, као некадашња индустријска средина, постао општина која нема пословну зону.

Рунићева подсјећа да ова општина годинама није имала средстава да улаже у пословну инфраструктуру.

- Један од кандидованих пројеката из помоћи од милион евра коју смо добили од Србије јесте прва фаза уређења пословне зоне "Млин" гдје планирамо да буде асфалтиран приступни пут и ограђена пословна зона - рекла је Рунићева.

Она је захвалила Србији и Републици Српској за помоћ коју пружају Дрвару, те додала да без њихове подршке нема опстанка Срба у Федерацији БиХ.