latinica  ћирилица
23/09/2019 |  11:18 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Почела реализација пројекта "Школе за 21. вијек"

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да ће у наредне три године програмом "Школе за 21. вијек" бити обухваћене све школе у Српској како би ученицима било указано на важност дигитализације.

Тривићева је новинарима у Бањалуци, гдје је данас озваничен почетак реализације пројекта "Школе за 21. вијек" који спроводи Британски савјет у БиХ, рекла да је пилот-пројектом током прошле године било укључено 15 основних школа у Српској у којима су ученици стицали знања и вјештине рада на микробит рачунарима.

Она је додала да су ученици своја знања и иновације представили и на такмичењима доносећи награде у Српску, те истакла да је то начин да дјеца имају учење које ће бити примјенљиво у 21. вијеку.

- Дакле, ријеч је о дигитализацији, микробит рачунарима, рачунарима и свему ономе што има учење које њима даје одређене вјештине у примјени било којег информатичког уређаја. У наредне три године програмом ће бити обухваћене све школе у Српској како бисмо на неки начин приближили свим ученицима колико је важна дигитализација у времену у којем живимо и на који начин они могу да примјењују своја знања на различитим пројектима - појаснила је Тривићева.

Тривићева је рекла да ће наредних година бити омогућена такмичења на којима ће ученици показати колико су добро савладали и на који начин су иновирали одређене ствари, додајући да су у ресорном министарству презадовољни начином на који је то спроведено кроз пилот-пројекат.

Она је навела да је Британски савјет у БиХ партнер ресорном министарству у спровођењу пројеката, посебно имајући у виду реформске процесе у које је Српска ушла и у којима ће дигитализација и нове технологије бити један од приоритета.

Говорећи о информатичкој опремљености школа у Српској, Тривићева је рекла да је рачунарма комплетно опремљена половина школа у Српској.

- У наредне двије године завршићемо процес комплетног информатичког опремања, како бисмо могли да реализујемо наставу у интерактивном процесу - примјењујући нове технологије - рекла је Тривићева.

Директор Британског савјета у БиХ Лариса Халиловић рекла је да се данас озваничава почетак обуке директора школа у Српској, као дио пројекта "Школе за 21. вијек" који се спроводи у шест земаља западног Балкана.

- Пројекат обухвата 4.000 школа и 18.000 наставника - навела је Халиловићева.

Према њеним ријечима, пилот-пројектом је било обухваћено 15 школа у Српској, а од данас креће процес укључивања свих школа, како би наставницима и ученицима биле приближене технике рјешавања проблема, критичког размишљања и кодирања уз помоћ микробита.

- Циљ је и да се ученицима омогући да покажу своју креативност - нагласила је Халиловићева.

Она је навела да је током спровођења пилот-пројекта у Српској забиљежен велики успјех ученика из Угљевика, који су својим рјешењем паметне куће, гдје су користили микробит да ријеше проблеме у својој заједници, освојили прво мјесто на дигиталном самиту западног Балкана одржаном у априлу у Београду.