latinica  ћирилица
23/09/2019 |  11:47 ⇒ 17:32 | Аутор: novosti.rs

Незаконито изграђена телекомуникационa мрежа?

Поједини оператери телекомуникација у Српске граде своје мреже невиђеном брзином, преузимајући трендове "успјешних" бизнис модела оператера из Федерације БиХ. Нажалост, преузимају се модели по којима се мрежа гради и поставља нелегално и заобилазе сви прописи из ове области, чиме се шири сива зона пословања и доводи у питање, како развој овог тржишта, тако и остатка привреде у Српској, тврде, за Новости, извори упознати са цијелом причом.
Постављање телекомуникационе мреже (фото: АТВ БЛ) -
Постављање телекомуникационе мреже (фото: АТВ БЛ)

Наиме, како тврде, опште је већ позната чињеница да су одређени оператери у ФБиХ свој модел засновали на нелегално изграђеној и постављеној телекомуникационој инфраструктури, чиме су се обогатили и стекли огромну конкурентску предност у односу на оператере који послују на законит начин.

- Ноторна чињеница која указује на еклатантно кршење закона и непоштовање правног система у Српској и пословања је примјер бањалучког оператера "Трион тел", који је очит примјер преузимања пословних модела оператера из ФБиХ, а то је како се обогатити на брз начин, вјешто избјегавајући законе и плаћање обавеза - истичу извори Новости.

Даље, кажу, да је овај оператер поставио своју мрежу у супротности са законским прописима и техничким стандардима у Бањалуци, а што су му омогућиле његове специјалне везе, без којих очигледно не би било могуће да се овако понаша.

- Очигледно је да "Трион тел" нема намјеру да плати било какве обавезе за нелегално постављену мрежу, нити размишља о могућим посљедицама до којих може доћи - истичу извори.

Поставља се и питање колико је због оваквог рада оштећен и буџет институција Српске, а све због неплаћања такси, накнада и пореза за изграђену инфраструктуру.

- Овакво незаконито дјеловање "Трион тела" мора бити у фокусу надлежних институције, а које треба да реагују брзо и предузму све неопходне кораке како би овакво понашање било санкционисано - истичу извори.

Новости су контактирале са "Трион телом" како би добиле одговор на питања када су поставили телекомуникациону мрежу за коју се тврди да је нелегална и ко им је то одобрио и када. Иако су питања упућена и путем мејла на званичну адресу "Трион тела", одговори нису стигли. Занимљиво је да на званичној страници "Трион тела" стоје два броја мобилних телефона менаџера продаје, али кад се позову оба броја, на њих се јавља женски глас који тврди да је погрешан број.

На сајту постоји и фиксни број на који су "Новости" позвале, јавио се мушкарац који је рекао да ће одмах да нас споји са управом, али узалуд смо чекали јер се нико није јављао са друге стране!

Према незваничним информацијама, најављена је и продаја "Трион тела", а као могући купац помиње се управо компанија, која је на сумњив начин дошла до положаја водећег оператера БиХ у последњих неколико година - "Телемах". Све то указује на унапред осмишљен сценарио утицајног и моћног оператера - "Телемаха" да се на брз начин обогате оба оператера.