latinica  ћирилица
23/09/2019 |  12:11 | Аутор: СРНА

Костајница: У пројекте уложено готово два милиона КМ

У Костајници је прошле године реализовано 12 пројеката у које је уложено 1.974.787 КМ, односно 74 одсто пројектованог финансијског оквира, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.
Костајница - Фото: РТРС
КостајницаФото: РТРС

- Планом спровођења стратешких пројеката за 2018. годину била су предвиђена 33 пројекта укупне вриједности 2.660.500 КМ, започето је 15, а завршено њих 12 - прецизирао је Пашић.

Према његовим ријечима, за ове пројекте је из буџета општине издвојено 221.000 КМ, док је 1.753.787 КМ обезбијеђено од Владе Републике Српске, Владе Србије, донатора и кредитних средстава.

- Значајан дио средстава издвојен је за пројекте у области заштите животне средине, па је тако 1.590.000 КМ уложено у изградњу водовода Тавија-Горња Слабиња, регулацију потока Тавија, реконструкцију водовода и изградњу канализације у Улици Ранка Шипке, реконструкцију водовода у Улици другог маја и изградњу вањске расвјете у селу Мракодол - навео је Пашић.

Пашић је рекао да је у области економског развоја лани реализовано шест пројеката укупне вриједности 222.287 КМ, међу којима су четири пројекта асфалтирања улица и путева, додјела подстицаја за самозапошљавање и регистрација пољопривредне задруге.

Он је додао да је у пројекте из области друштвеног развоја уложено 162.500 КМ, а међу њима су изградња три куће за ромске породице, опремање Центра за социјални рад ИТ опремом и израда пројектно-техничке документације за реконструкцију Основне школе "Петар Мећава".

- За нашу локалну заједницу је веома важно да је завршен најзначајнији пројекат - регулација потока Тавија којим је смањена могућност плављења доњег дијела општине, а који је финансиран средствима Европске инвестиционе банке - рекао је Пашић.

Пашић је додао да је, истовремено, из средстава Свјетске банке, према пројекту хитног опоравка од поплава, асфалтирано неколико локалних путева и улица.

- Реализацијом ових пројеката општина Костајница је наставила да ради на рјешавању дугогодишњег проблема са поплавама и на изградњи и модернизацији локалне путне мреже - нагласио је Пашић.

Стратешки циљеви општине Костајница дефинисани су Стратегијом развоја општине 2016-2020. године, а обухватају успостављање темеља за развој привреде, туризма и пољопривреде, унапређење квалитета друштвеног живота заједнице и смањење ризика од катастрофа, те унапређење квалитета животне средине.