latinica  ћирилица
23/09/2019 |  12:25 | Аутор: СРНА

Просјечна августовска плата у Српској 910 КМ

Просјечна августовска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 910 КМ и у односу на јул номинално је мања за 0,1 одсто, а реално већа за 0,2 одсто, изјавио је данас вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Комић је новинарима у Бањалуци рекао да је највиши августовски просјек од 1.403 КМ био у подручју финансијске и дјелатности осигурања, а најнижи од 628 КМ, и то у грађевинарству.

У августу ове године у односу на исти мјесец лани, највећи номинални раст плате од 29,29 одсто, након опорезивања, забиљежен је у подручју пословања некретнинама, док је највеће смањење од 2,8 одсто било у подручју финансијске и дјелатности осигурања.

Августовска бруто плата износила је 1.414 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Српској, у августу у односу на јул, у просјеку су ниже за 0,3 одсто, а посматрано у августу ове у односу на исти мјесец лани - више су за 0,1 одсто.

Највећи раст цијена на годишњем нивоу у августу од 5,6 одсто регистрован је код алкохолних пића и дувана, усљед виших цијена цигарета, док је највећи пад од 13,2 одсто био код одјеће и обуће због сезонских снижења конфекције и обуће.