latinica  ћирилица
23/09/2019 |  12:36 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Давидовић: У фокусу млади и мјере популационе политике

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић најавила је током данашње посјете Бијељини наставак пројеката Владе на унапређењу школског спорта и демографске обнове путем нових мјера популационе политике у којима је неопходно и активно учешће локалних заједница.
Мићо Мићић и Соња Давидовић - Фото: РТРС
Мићо Мићић и Соња ДавидовићФото: РТРС

Након састанка са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, Давидовићева је рекла новинарима да су у фокусу разговора били млади људи, а повод за то је Трећа регионална конференција омладинских организација која се одржава у овом граду, у организацији ресорног министарства и Омладинског савјета.

- Циљ конференције јесте повезивање младих људи из Републике Српске и Србије у смислу рада на заједничким пројектима, међусобног упознавања и начина на који могу заједно аплицирати према средствима из европских фондова - навела је Давидовићева.

Она је најавила и нове пројекте који се односе на школски спорт и подршку дјеци школског узраста од првог до петог разреда.

- Циљ нам је да радимо на развоју моторичких вјештина, да дјецу тог школског узраста више активирамо у спорту и у том смислу ћемо ангажовати професоре физичког васпитања, односно стручњаке који ће сигурно на адекватан начин радитио са дјецом - рекла је Давидовићева.

Према њеним ријечима, Министарство породице, омладине и спорта обезбиједило је дидактичку опрему за 187 школа у Републици Српској и реализација пројекта почеће у октобру.

- Незаобилазна тема о којој се данас највише прича јесте демографска обнова Републике Српсе и нове мјере популационе политике, а стручњаци кажу да нема квалитетних мјера без активног учешћа локалних заједница - истакла је Давидовићева.

Она је најавила и састанак са представницима Савеза општина и градова Републике Српске како би се о овој теми детаљније причало са представницима свих локалних самоуправа.

Давидовићева је рекла да је током прве службене посјете Бијељини градоначелник Мићић рекао да овај град већ има низ мјера које у том смислу реализује.

Мићић је након састанка у сједишту Градске управе рекао да је Бијељина Европски град спорта са 10.500 младих укључених у рад клубова, те навео да се из локалног буџета ове године за спорт и инфраструктуру у спорту издваја 2,5 милиона КМ.

Он је подржао пројекат за активније бављење спортом међу најмлађима и истакао да се брига локалне заједнице о младима огледа се и кроз стипендирање, као и промоцију и подршку младим талентима.

- Породица је свакако најбитнија и сви заједнички треба да радимо на томе да нам млади људи остају на овим просторима и стварају своје породице - оцијенио је Мићић.