latinica  ћирилица
23/09/2019 |  12:41 | Аутор: СРНА

Ускоро лицитација за прву парцелу у "Јелшинграду"

За продају прве парцеле у новој пословној зони "Јелшинград" ускоро ће бити расписан јавни позив, најављено је из бањалучког Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање.
Јелшинград - Фото: СРНА
ЈелшинградФото: СРНА

У саопштењу је наведено да ће овај јавни позив бити расписан након што је на задњој сједници Скупштине града Бањалука донесена одлука о првој лицитацији за продају око 20.000 метара квадратних намијењених за изградњу привредних објеката у тој зони.

Из овог одјељења су истакли да већ влада велико интересовање привредних субјеката за отварање нове пословне зоне.

- Почетна вриједност земљишта које ће бити понуђено на лицитацију износи нешто више од 2,2 милиона КМ, а право учествовања у поступку лицитације имају привредни субјекти који су регистровани за обављање производне дјелатности -навели су из ресорног одјељења.

Из овог одјељења су додали да би, према планираној динамици, први инвеститор у нову пословну зону могао ући до краја ове године.

Будућа пословна зона простире се на двије локације површине од 2,4 и 2,8 хектара, а адут ће јој бити атрактивна локација, с обзиром на близину ауто-пута, пруге и међународног аеродрома.

У току године планирано је расписивање јавне набавке за извођача радова на недостајућој инфраструктури у овој зони, за шта су у овогодишњем буџету обезбијеђена новчана средства.

Из Градске управе истичу да је, у исто вријеме, у оквиру наставка улагања у пословну зону "Рамићи-Бањалука", у плану изградња недостајуће инфраструктуре, с циљем уређења комплетне зоне како би инвеститори добили што боље услове за рад.

Град Бањалука је у посљедње три године у развој пословних зона уложио око 3,2 милиона КМ, од чега властита новчана средства износе 2,7 милиона КМ.

- Тим улагањем обезбијеђена је потпуно нова саобраћајна инфраструктура у дужини већој од два километра, у коју је укључена хидротехничка инфраструктура /водовод, оборинска и фекална канализација/, електроенергетска и телекомуникациона канализација, те јавна ЛЕД расвјета - навели су из Градске управе.

У Пословној зони "Рамићи-Бањалука" тренутно се налази 15 инвеститора који су у различитим фазама, како изградње привредних објеката, тако и отпочињања производних процеса.

Према подацима ресорног одјељења, укупна улагања инвеститора на крају 2018. године износе 13,5 милиона КМ.

Из Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање наводе да се тренутно од слободних капацитета у Пословној зони "Рамићи-Бањалука" налази велика производна хала која је, првенствено, намијењена продаји у сврху развоја производних дјелатности.

- Град Бањалука је, с циљем реализације инвестиционих пројеката од посебног значаја за локални економски развој, омогућио погодности под одређеним условима за продају овог објекта - навели су из ресорног одјељења.

До краја ове године потенцијалним инвеститорима биће понуђена још једна гринфилд локација у површини од 7.844 метара квадратних у Пословној зони "Рамићи-Бањалука".