latinica  ћирилица
23/09/2019 |  13:02 ⇒ 13:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Црне униформе и "За дом спремни" под окриљем спортских игара у Копривници (ВИДЕО)

Припадници тзв. Хрватских одбрамбених снага (ХОС) су под окриљем спортских игара у центру Копривнице некажњено узвикивали усташки поздрав.
Припадници тзв. Хрватских одбрамбених снага - ХОС - Фото: ТАНЈУГ
Припадници тзв. Хрватских одбрамбених снага - ХОСФото: ТАНЈУГ

Припадници тзв. Хрватских одбрамбених снага (ХОС) су под окриљем спортских игара у центру Копривнице некажњено узвикивали усташки поздрав, а историчар Иво Голдштајн каже да је тај дефиле значајан корак у легализацији поздрава усташког поклича "За дом спремни" и даљој усташизацији Хрватске.

ХОС-овци су продефиловали Копривницом прошлог викенда обучени у црно и са заставама на којима се налази усташки поздрав "За дом спремни".

Они су се прво постројили на Зринском тргу, а затим су мимоходом кренули према копривничком кампусу гдје су запалили свијеће.

Скупу, чији је домаћин и организатор било Удружење добовољаца копривничког ХОС, присуствовали су и представници хрватске владе, и то у лику изасланика министра бранитеља Ивана Фришчића који је отворио игре. Догађајем и атмосфером која је на њему владала ХОС-овци су се похвалили фотографијама и видео клиповима на службеним страницама загребачког удружења.

Међутим, ни по фотографијама, као ни по попратном тексту не може се закључити чега су се окупљени тачно играли и у чему су се такмичили, осим ако не марширањем у црном, клицањем усташког поздрава и пјесме „Лијепо ли је Хрват бити“, пише хрватски недјељник Новости.

Од викенд парадирања црнокошуљаша и рекламирања усташког поздрава, чему је легитимитет дао и споменути изасланик министра Томе Медведа, нису се оградиле градске власти у Копривници на чијем је челу млади СДП-овац Мишел Јакшић.

Полиција се за сада није огласила да ли је било неких прекршаја и ремећења јавног реда и мира.

Голдштајн, један од чланова Вијећа за суочавање с прошлошћу, не крије разочарање због неоусташких појава у хрватском друштву.

- Копривнички дефиле ХОС-оваца значајан је корак у легализацији поздрава "За дом спремни" и даљој усташизацији Хрватске. Дух је пуштен из боце и тешко га је вратити. Чињеница да удружења која користе тај усташки поздрав финансирају градови, жупаније и министарства доказ је да скупови попраћени тим поздравом нису више маргинални догађаји. Најгоре је што је јавност на такве појаве већ имуна. Скупови с усташким поздравом постали су, волили ми то или не, дио уобичајеног политичког живота. Такви догађаји више нису појединачни случајеви, него су дио организоване кампање - каже Голдштајн.

Све присутнијој појави усташког поздрава у хрватском јавном простору многи налазе узроке у препорукама Вијећа за суочавање с прошлошћу, а Голдштајн као један од чланова тог тијела одговара да је документ у цјелини коректан и да када би се он поштовао, узвика "За дом спремни" на спортским играма у Копривници не би било.

- Вијеће је објавило опширан документ из којег многи узимају само оне дијелове који им одговарају и интерпретирају их на свој начин. У документу Вијећа за суочавање с прошлошћу недвосмислено смо утврдили антифашистички карактер данашње Хрватске, док у реченици, која нам се стално ставља на терет, стоји препорука да само у изнимним, комеморативним случајевима, и то искључиво одлуком владе може бити дозвољена употреба поздрава "За дом спремни", пецизира овај историчар и додаје да би влада морала да донесе посебну одлуку за сваки догађај на којем би био коришћен тај поздрав, и то без обзира на његову форму.

- Немам коментар на то како се могло догодити да нико није реаговао на усташке узвике у Копривници, јер су поштујући хрватске законе и препоруке Вијећа за суочавање с прошлошћу надлежни морали да реагују - закључио је Голдштајн.