latinica  ћирилица
23/09/2019 |  13:05 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Вишковић: Реформе у здравству коче неформирање власти на свим нивоима

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је у припреми тематска сједница Владе на којој ће бити разматрано стање у здравству, али да реформе у том сектору не могу бити покренуте због тога што нису формирани Савјет министара и Влада Федерације БиХ без којих није могуће обезбиједити новац из аранжмана са међународним финансијским институцијама.

Вишковић је истакао да би Влада Српске већ ушла у значајнију реформу здравственог сектора и јавних предузећа, али да се те реформе не могу спроводити ријечима, него су потребна озбиљна финансијска средства.

- Ми смо ускраћени за кредит Свјетске банке и нови аранжман са Међународним монетарним фондом док не буду формирани сви нивои власти у БиХ, односно Савјет министара и Влада ФБиХ. Довољно је ово рећи да би се разумијело колике проблеме нама у Српској представља чињеница да није формирана власт на другим нивоима у БиХ - рекао је Вишковић новинарима у Котор Варошу.

Он је истакао да је разговарао са резидентним представником ММФ-а у БиХ који се апсолутно сагласио да је главни приоритет реформа здравства и јавних предузећа.

- И они то тако виде, спремни су да кренемо у тај процес, али морамо да чекамо да буду формирани и други нивои власти - нагласио је Вишковић.

Он је додао да ће у октобру у Вашингтону бити одржан годишњи састанак Свјетске банке и ММФ-а, али да му неће присуствовати.

- Чујем да /Денис/ Звиздић и господа иду на тај састанак. Ја не желим да идем због тога што не можемо ништа ријешити док не буде формирана власт на свим нивоима. Не знам зашто иде осим туристичке посјете Вашингтону и да троши новац пореских обвезника - каже Вишковић.

Према његовим ријечима, стање у здравству није на задовољавајућем нивоу.

- И раније сам рекао да ће то бити највећи терет овој влади. Имао сам недавно састанак са неколико министара и синдикатима који представљају здравствене раднике и Влада ће се и у наредном периоду озбиљно бавити овим проблемом - рекао је Вишковић.