latinica  ћирилица
23/09/2019 |  14:10 | Аутор: СРНА

Обећана подршка за будући вјетропарк код Невесиња

Представници Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ посјетили су локацију будућег вјетропарка "Гребак" код Невесиња, чији је почетак изградње планиран за крај 2020. године и обећали сваку врсту помоћи у реализацији овог еколошког пројекта, инвестиционе вриједности од око 130 милиона КМ.
Миралем Чампара и Рамиз Заимовић са Горданом Милинићем - Фото: СРНА
Миралем Чампара и Рамиз Заимовић са Горданом МилинићемФото: СРНА

На презентацији о реализацији овог пројекта, којој су присуствовали директор Фипе Гордан Милинић и представник Агенције за регију Херцеговине Амир Казић, истакнуто је да је планирано инсталирање до 15 вјетротурбина са годишњом производњом од око 130 гигават-часова електричне енергије, саопштено је из Фипе.

Досадашње резултате представили су извршни директор "Гребака" Миралем Чампара и стручни сарадник Центра за обновљиве изворе енергије "Импро-импекс" Рамиз Заимовић.

У саопштењу је наведено да је могући почетак изградње планиран за крај 2020. године, за шта је потребна пуна подршка надлежних институција, очекивани завршетак предвиђен је за крај 2021. године, док су пуштање у погон, пробни рад и гарантна испитивања планирани до средине 2022. године.

- Према одлуци Владе Републике Српске накнада за концесију износи 0,0055 КМ по киловат-часу произведене електричне енергије, а општини Невесиње би годишње могао припадати износ и до 800.000 КМ концесионе накнаде - наведено је у саопштењу.

У саопштењу се наводи да би проглашавање вјетроелектране пројектом од јавног интереса требало убрзати рјешавање имовинскоправних односа за потребе пројекта.

Милинић је посјетио и локацију на подручју Габеле код Чапљине на којој се реализује пројекат пољопривредне производње, односно плантаже органске производње љекобиља и маслина, у који је до сада уложено око пет милиона евра, а планирана укупна инвестиција износи осам милиона евра.

- Фасцинантно је чути и видјети како се 140 хектара херцеговачке голети претвара у плодну подлогу за садњу органског биља и других медитеранских култура као што су маслине, шипак, смокве и друго, уз поштовање најстрожих стандарда за органском производњом квалитета "Деметер" - рекао је Милинић.

Он је изразио задовољство због еколошких пројеката који ће допринијети производњи чисте енергије и органских пољопривредних производа, те обећао подршку њиховом спровођењу.

- Због значаја инвестиционих захвата за локалне заједнице, регију и шире, Фипа ће у сарадњи са инвеститором, у овим случајевима из Њемачке, посветити пуну пажњу отклањању евентуалних административних препрека у реализацији ових пројеката - наведено је у саопштењу.

Истраживање потенцијала вјетра на локацији Гребак започело је прије 10 година, након што су Фипа и "Импро Импекс" - Центар за обновљиве изворе енергије из Мостара, презентовали руководству општине Невесиње потенцијале и бенефите вјетроенергије на локацијама Гребка и Морина, а тадашњи начелник Невесиња Брано Миковић одобрио постављање мјерних стубова.

Влада Републике Српске је у априлу ове године са фирмом Вјетроелектрана "Гребак" потписала уговор о концесији за изградњу вјетроелектране Гребак снаге од око 50 мегавата и инвестиционе вриједности од око 130 милиона КМ.