latinica  ћирилица
23/09/2019 |  15:11 ⇒ 24/09/2019 | 07:42 | Аутор: РТРС

СНСД: СДС руши српско јединство да би се оправдао сарајевским и страним менторима

СНСД одбацује покушаје СДС-а да изједначи Декларацију СДА која негира Републику Српску, намеће тзв. босански језик и идентитет - са документима СНСД-а, у којима су Република Српска и поштавање Дејтонског споразума на првом мјесту.

Премијер Српске Радован Вишковић позвао је српске представника у Савјету министара да раде у корист Републике Српске, а не да недавни састанак у Београду погрешно тумаче, као позив да изађу из Савјета министара, како би СНСД дошао на њихово мјесто.

Кратко је трајало српско јединство. Чим је завршено обраћање званичника у Палати Србија, на “површину“ су испливала дубока неслагања опозиције са влашћу Српске. Учесник састанка, Радован Вишковић каже да СДС релативизује Декларацију СДА, која је наставак удара на Српску, након покушаја њеног економског урушавања. Српској је ускраћено 60 милиона марака од расподјеле ПДВ-а, 200 милиона блокирано је у Електропреносу, а 500 милиона од телеком оператера у Савјету министара. На чекању су и реформе у здравству. Српске министре пита - када ће бити обезбјеђена и недостајућа три милиона за мост "Братољуб".

- Нека изволе и раде у интересу грађана Републике Српске. Нека покажу својим дјеловањем да су патриоте и да воле Српску и овај народ, а не да пласирају шупљу причу. Ништа не предузимају да помогну Српској да оствари права која јој припадају. Неки то нису разумијели и све су свели на то "нас Додик позива да изађемо из Савјета министара да би они дошли на наше мјесто". То нема везе ни са чим - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске. 

У првим реаговањима након састанка код предсједника Србије, СДС-ови званичници упадљиво су одвајали Вучићеве "одмјерене", од Додикових наводно "запаљивих" изјава. Прво је лидер СДС-а Мирко Шаровић рекао да то није био састанак истомишљеника. Потом је његов претходник Вукота Говедарица оптужио Милорада Додика да је спреман да изазове конфликтно стање, због неформирања Савјета министара.

- Једна срамна и скандалозна изјава Вукоте Говедарице. На позицијама у Савјету министара требају бити изборни побједници из Српске. Али то у овом случају није приоритет. Ми смо СДС-у понудили опцију да они напусте, а да ми не уђемо, само да би се показала јасна и јединствена политика Српске, која на најдиректнији начин указује да је СДА фактор нестабилности - истакао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Останак у Савјету министара са партнерима из СДА је ипак прихватљивији за СДС, јер већу опасност види у ХДЗ-у БиХ. Не мисле напустити министарске фотеље, јер би њихове позиције у том случају заузели замјеници министара из ХДЗ-а.

- Мислим да је у највећем интересу Српске да се буде у заједничким институцијама и да би били у великом проблему да то препустимо припадницима хрватског народа - сматра Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Да ли би Република Српска заиста била у проблему? Закон каже да замјеник има право да одлучује о свим питањима, али тек када добије овлашћења од министра. У преводу, замјеници министра могу да сједе на сједницама Савјета министара али без писаног овлашћења не могу гласати.

Без једног Србина, Савјет министара не може одлучивати о питањима о којима се касније треба да изјасни ПС БиХ. На крају, више од пола године Министарство одбране је без српског замјеника министра, па нисмо примјетили да се у СДС-у "хватају за главу".

Бура због "оживљавања" тзв Републике БиХ кроз Декларацију СДА није се ни стишала а СДП БиХ данас је најавио поновно активирање тзв.априлског пакета уставних промјенио, које између осталог предвиђају једног предсједника БиХ. И једна, и друга иницијатива треба да буде јасан сигнал српским странкама да "подебљају" ентитетску границу Републике Српске.