latinica  ћирилица
23/09/2019 |  15:49 | Аутор: СРНА

Осуда Помпеове оптужбе о брисању муслиманске културе

Власти Кине осудиле су изјаву државног секретара САД Мајкла Помпеа након што је рекао да Пекинг покушава да избрише муслиманску културу на сјеверозападу земље.
Кина (Фото: Sputnik/Iliy Pitalev) -
Кина (Фото: Sputnik/Iliy Pitalev)

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг одбацио је Помпеов коментар да затварање Ујгура није повезано са активношћу борбе против тероризма.

Помпео је јуче позвао власти држава централне Азије да одбаце захтјеве Пекинга у вези са слањем припадника националних мањина у Кину, гдје би, како каже државни секретар САД, могли да буду изложени репресији.

Он је рекао да Кина покушава да избрише културу и религију националних мањина.

Помпео је изнио коментар током састанка са министрима спољних послова Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

Генг је истакао да су активности Кине у аутономном региону Синкјанг на сјеверозападу земље, гдје су муслимани затворени у кампове, исте као што су улагање напора у борби против тероризма у другим земљама.

Портпарол је напоменуо да амерички политичари износе клевете о политици Пекинга усмјереној према Синкјангу и да су се у великој мјери умијешали у унутрашња питања Кине, јавио је АП.

- Лажи политичара САД не могу заварати свијет и само ће даље да откривају своје прикривене политичке циљеве - додао је Генг.