latinica  ћирилица
23/09/2019 |  16:02 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Кратер на Марсу добио име по општини Језеро (ФОТО)

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон уручио је данас начелнику општине Језеро Снежани Ружичић писмо америчке агенције Наса којим је потврђено да је кратер на Марсу, на који би сљедеће године требало да слети један ровер, добио назив по овој општини у Републици Српској.

Гдје се налази кратер који носи име по њиховој општини, у Језеру су данас покушали да сазнају многи.

Када 2020. године мисија Марс почне истраживање црвене планете, први корак - робот ће направити управо из кратера Језеро.

- Уручио сам писмо из Насе у којем се наводи да је ова локална заједница због свог имена директно повезана са планетом Марс. То је кратер на којем ће наредне године слетјети један ровер - рекао је Нелсон.

Он је истакао да му је драго што је данас у Језеру и додао да су из америчке Амбасаде на прослави Дана независности у Сарајеву објелоданили да се један кратер на Марсу зове по овој локалној заједници.

Нелсон је додао да се нада да ће ова веза са Марсом у будућности допринијети да дјеца и студенти схвате колико су за њихово будуће образовање значајни наука, технологија, инжењерство и математика.

Све је, кажу у Језеру, засновано на сателитском снимку, који је показао да ова општина има сличан облик кратеру на Марсу.

- Мило ми је да је од 80 и више приједлога за кратер на Марсу управо ми смо добили част да се кратер на Марсу зове по нашој општини - истакла је Ружичићева.

У Језеру се надају да се на именовању кратера на Марсу неће завршити. Предлажу да управо овдје буде основан мањи научни центар, у којем би студенти могли да сазнају више о раду агенције НАСА. Ипак, даље од идеје није се отишло, па ће за једну од најмањих општина у Босни и Херцеговини цијели свијет чути због заједничког имена за кратером на Црвеној планети.