latinica  ћирилица
23/09/2019 |  16:04 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд за регионалну стабилност

Пуноправно чланство у ЕУ представља кључни спољнополитички приоритет Србије, која је посвећена регионалној стабилности, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић на неформалној вечери у Њујорку коју је за лидере региона организовала високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Дачић је нагласио да је мјесто Србије и цијелог региона у ЕУ.

- Стриктно поштовање закључених и договорених оквира регионалне сарадње свих учесница у региону, без изузетка, јесте предуслов успјешне реализације и унапређења регионалне сарадње - рекао је Дачић вечерас током традиционалне неформалне вечере на маргинама 74. засједања Генералне скупштине УН.

Он је поновио да се Београд залаже за дијалог са Приштином и проналажење компромисног рјешења за питање Космета, саопштено је данас из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је изразио очекивање да ће наредни високи представник ЕУ наставити одлучније да доприноси том процесу с циљем постизања рјешења прихватљивих за све стране, уз истовремено инсистирање на испуњавању преузетих обавеза.

Он је захвалио Могеринијевој за досадашњи рад и пожелео успјех у будућем ангажману.

Сви учесници вечере исказали су солидарност са албанским народом и Албанијом, који је током викенда погодила серија земљотреса.