latinica  ћирилица
23/09/2019 |  16:06 | Аутор: СРНА

За сада нема поскупљења струје

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је грађанима Српске да не насједају на спекулације појединих медија и појединаца који шире дезинформације и тврде да ће цијена електричне енергије бити већа од сутра или од Нове године.

Нагласивши да ниједног момента ни он, нити било ко од званичника Српске није рекао да ће струја поскупјети од 1. октобра, од Нове године или од 2021. године, Вишковић је поновио да ће цијене бити веће када се за то стекну услови.

- Поскупљења струје у Републици Српској биће али не брзо, јер је потребно да Електропривреда заврши одређене техничке припреме које нису нимало једноставне да би дошли до тога да цијена струје у Српској буде одређена онако како је то урадила Србија, односно да буде више група и тарифа - појаснио је Вишковић.

Он је рекао да је ваљда свима јасно да не може неко ко има само основне кућанске апарате у домаћинству да плаћа исту цијену струје као и онај који загријава базен величине 100 пута 50 метара, а ако опозиција или поједини медији мисле да је то коректно, онда се заиста нема о чему причати.

- У Српској ће бити, када за то дође вријеме, различите тарифе. Цијена струје неће поскупјети за оне грађане који буду користили електричну енергију за основне потребе у домаћинству. Биће и друга група потрошача за које ће цијена струје бити мало већа и трећа група или тарифа за потрошаче који користе електричну енергију за луксуз. Ти ће плаћати тржишну цијену - нагласио је Вишковић.

Он је упитао зашто да Српска робу као што је електрична енергија и која се може продати на европском тржишту по знатно већим цијенама, даје неком појединцу да је користи за свој луксуз по цијенама које нема нико у региону ни у свијету.

- Значи, за сада нема поскупљења струје, али идемо у том правцу и биће систем цијена као у Србији који је на снази већ десет година. Урадићемо исто као и Србија, а о термину када ће бити веће цијене струје говорићемо кад дође вријеме - рекао је предсједник Владе Српске новинарима у Котор Варошу.