latinica  ћирилица
23/09/2019 |  16:08 | Аутор: СРНА

Пријетње Пуповцу - нови доказ мржње према Србима

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта истакао је да је "најновији усташки напад" Удружења хрватских ратних војних инвалида на предсједника Самосталне демократске српске странке Милорада Пуповца само један у низу доказа да је "Хрватска држава бијесне мржње и нетрпељивости према Србима".
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта у саопштењу истиче да је предсједник Главног одбора Хвидре Јосип Периша "само потврдио да је прави усташа јер је у свом говору изнио низ усташких теза, међу којима и да Пуповац спроводи великосрпску политику у Хрватској и да је злоћудни тумор на тијелу Хрватске".

Према његовим ријечима, Периша у својој изјави најављује оштре мјере против Пуповца, што се може тумачити позивом на линч лидера преосталих Срба у Хрватској.

Линта истиче да су управо хрватски ветерани заједно са ХДЗ-ом, Католичком црквом и хрватском дијаспором били главни носиоци реализације усташког пројекта стварања "велике Хрватске" без Срба.

- Хвидра је само једна од многих хрватских ветеранских организација које баштине традиције усташтва и чији су идоли, између осталих, поглавник Анте Павелић, командант чувене по злу Црне легије Јуре Францетић и надбискуп /Алојзије/ Степинац - наводи Линта.

Он је додао да се Периша и многи хрватски ветерани не одричу усташког слова "У", усташког поздрава "За дом спремни!", усташког грба који почиње са првим бијелим пољем и злогласног узвика "Убиј Србина!".

"Не смије се никад заборавити чињеница да је Јосип Периша заједно са осталим хрватским ветеранима учестовао у Туђмановом усташком и злочиначком пројекту бруталног протјеривања српског народа са њихових вјековних подручја, планског убијања Срба и систематског уништавања и пљачкања српске имовине", напомиње Линта.

Линта подсјећа да је најновнији напад на Пуповца услиједио због тога што је у интервјуу љубљанском листу "Дело" рекао пуну истину да је нови талас усташизације Хрватске и рехабилитације геноцидне НДХ започео након ослобађајуће пресуде ратним злочицима Анти Готовини и Младену Маркачу у новембру 2012. године у Хашком трибуналу, а да је ојачао након уласка Хрватске у ЕУ 1. јула 2013. године и траје до данас.