latinica  ћирилица
23/09/2019 |  18:43 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Које би услове требало да испуњавају предшколске установе у Српској?

Како треба да изгледају и које све услове треба да испуњавају предшколске установе у Републици Српској, прописано је новим Правилником.

Једна од новина је и прибављање сагласности родитеља за објављивање снимака и фотографија, на којима су њихова дјеца.

Све је ближи дан када ће Ненад подне у парку замијенити предшколским активностима. Једна од првих ствар и која ће маму Јелену дочекати на упису, јесте сагласност за кориштење фотографија и снимака на којима је њено дијете.

- Нисам баш за то, за објаву видеа и фотографија. Не вјерујем да ћу потписати, не видим која је функција, шта је бит тога - каже Јелена Дрвар из Бањалуке.

Једно је, каже, фотографија за личну архиву, а друго она која може да заврши на туђем профилу на друштвеним мрежама. То је једна од новина новог правилника о предшколском васпитању.

- Да би се дијете снимало или фотографисало предшколска установа мора имати дозволу самог родитеља - истиче Наташа Цвијановић, начелница Одјељења за предшколско васпитање и образовање.

Предсједник Удружења приватних предшколских установа Сањин Бурзаџија каже – овакву праксу чланице Удружења приватних предшколских установа имају већ годину дана.

- Тај документ родитељ потпише и након тога ми имамо сагласност родитеља у нашој даљој сарадњи. Ми имамо и другу страну, када родитељ није дао пристанак за фотографисање или снимање активности дијетета, али то не искључује дијете из активности - сматра Бузаџија.

Безбједност и приватност дјетета овим ће, сматрају у ресорном министарству, бити значајно побољшана. Уз ово, дефинисана су и питања изгледа и садржаја објеката у којима дјеца бораве.

- Свака предшколска установа треба да има радне собе, просторије за заједничке активности, санитарне просторије за одрасле и дјецу, комуникациони простор, гардеробу, технички блок и сам начин опремања тих простора - истакла је Цвијановићева.

У бањалучком Центру за предшколско образовање кажу – нови правилник више ће значити вртићима који се тек граде.

- Укључујући температуру просторија, висину стропова, стубишта, газишта, величину просторија, колико дјеце, то је дефинисано Законом о предшколском образовању, колико дјеце у којој групи може да борави - наводи Јелена Куртиновић,  директорица Центра за предшколско образовање у Бањалуци.

Оптималним се сматра да у објекту борави до 100 малишана и да вртић има четири до пет васпитних група. Дефинисано је и да једна установа најбоље функионише са највише седам организационих јединица, па је новим правилима отворена могућност реорганизовања вртића који их имају више.