latinica  ћирилица
23/09/2019 |  18:59 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Подвиг Хитне помоћи Невесиње

Права драма одвијала се на планини Црвањ код Невесиња, гдје су екипе Хитне помоћи и Цивилне заштите спасиле живот Алији Табак, након што је запала у бесвјесно стање током сакупљања љековитог биља. Акцији спасавања придружио се и хеликотер ЕУФОР-а, који је пацијенткињу превезао у Сарајево.

Након што је у невесињску Цивилну заштиту стигао позив око десет и тридесет, медицинари и ватрогасци у 25 километара удаљено село Крушевљане стигли су за двадесетак минута.

Послије два километра пјешачења, стигли су до промрзле пацијенткиње, која је имала мождани удар.

- Њен супруг нам је рекао да има два уграђена стента, тако да нисмо имали времена за губљење - прича анестетичар Борис Аврам.

До тада, супруг и пријатељи изгубили су сат и по, носећи Алију километар према возилима.

Послије указивања прве помоћи контактирани су ЛОТ тим и ЕУФОР, који је послао хеликоптер.

До мјеста слијетања, поново су је носили. Прву реанимацију урадили су пред полијетање, а другу, која је трајала пола сата - када су слетјели на Кошево.

- Терен је неприступачан, тежак, како год смо је ставили на носила, она је клизила, морали смо стајати - каже ватрогасац Предраг Вуковић, а љекар Хитне медицинске помоћи из Невесиња Владана Голијанин Тица потврдила је да је било евидентно да је транспорт копненим путем ризичан.

Борба за живот трајала је током лета, и када су слетјели на Кошево.

- Екипа из Невесиња ушла је у хеликоптер, а дио посаде морао је остати, па су из ЛОТ-а послали још један хеликоптер да покупи другу посаду. Кад се све завршило, екипу из Невесиња вратили су хеликоптером у Невесиње - појашњава Младен Зубац, шеф Цивилне заштите Невесиње и координатор акције.

Живот је спасен захваљујући професионалном и правовременом реаговању свих екипа.

Иако је Алијино здравствено стање и даље тешко, њен супруг Рагиб тврди да не би преживјела без помоћи екипе из Невесиња. Изразио је захвалност свима који су учествовали у овој акцији.

Јединствена акција спасавања пацијента, потврдили су из невесињског Дома здравља, зближила је људе.

Докторка Голијанин каже да су пресудни били пожртвованост, професионализам и синхронизована сарадња са тимовима из Мостара и Сарајева.