latinica  ћирилица
23/09/2019 |  20:05 | Аутор: СРНА

Мајкић: Приједлог СДП-а БиХ неће проћи

Послије свих насртаја на Дејтонски мировни споразум у протеклих 13 година експлицитан став СНСД-а јесте да нема више ниједног потеза којим ће се ићи на смањење надлежности ентитета и јачање институција БиХ, поручује српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Реагујући на најаву СДП-а БиХ да ће у парламентарну процедуру ускоро упутити сет амандмана на Устав БиХ познатији као "априлски пакет", којим се, између осталог, предвиђа увођење функције једног предсједника БиХ, Мајкићева истиче да је сасвим јасно да такав приједлог неће добити пролазност.

Мајкићева наглашава да, када год СДА не успије да се избори за кључне политичке циљеве, она посеже за руком такозваних грађанских политичких партија које настављају ту борбу.

Она сматра да је ријеч о синхронизованој бошњачкој политици која покушава оно за шта зна да неће добити подршку српских представника, али иду по принципу - вриједи пробати, па ако прође-прође.

- Пакет уставних реформи у јавности познат као "априлски пакет" данас актуелизују безидејне политичке партије у недостатку квалитетнијих приједлога рјешења, који би били од интереса за сва три народа и оба ентитета у БиХ - изјавила је Мајкићева за портал Vijesti.ba.

Она наводи да је изненађујуће уопште предлагати оваква рјешења будући да, како каже, СДП БиХ нема довољан политички капацитет у парламенту БиХ, нити може обезбиједити одговарајућу подршку из Републике Српске.

- С обзиром на тренутак у којем посежу за оваквим приједлогом, на стање у земљи и чињеницу да не постоји могућност постизања договора о мање значајним питањима, поставља се питање шта хоће? - каже Мајкићева.

Она напомиње да је неодговорно предлагати рјешења стара 13 година.

- Шта се све промијенило за 13 година. Не постоји никаква шанса за подршку том приједлогу. Ово је само покушај једне партија, која је готово у илегали, да се чује за њу - каже Мајкићева.