latinica  ћирилица
23/09/2019 |  20:21 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Тривић: Илустровани приказ правописа примјењив за све

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић сматра да изложба радова Бојана Јокановића "Сизифова борба за правопис" на приступачан начин приближава правописне норме и да може бити корисна за различите популације.
Изложба Сизифова борба за правопис - Фото: СРНА
Изложба Сизифова борба за правописФото: СРНА

Тривићева је вечерас у Бањалуци на отварању изложбе рекла новинарима да је аутор забавним илустрацијама другачије приказао правопис српског језика и граматичка правила.

- Ова изложба на приступачан начин приближава оно што морамо знати из правописа и примјењиво је различитим популацијама - додала је Тривићева.

Према њеним ријечима, изложба представља и промоцију српског културног простора, правописа српског језика и ћирилице, те завређује пажњу грађана, али и стручне јавности.

Аутор изложбе истакао је да се визуелно најбољи памти и да су илустрације најбољи начин да се научи правопис.

- У Српској је инспирација на сваком кораку - рекао је Јокановић, који је и ђакон у Храму Рођења Пресвете Богородице у Добоју.

Лингвиста Милорад Телебак рекао је да је изложба добра као идеја јер треба користити све начине да се учи језик када се то не ради тамо гдје треба.

- Начин на који је ђакон приказао правопис је врло добар и илустративан. Очигледно приказује правописно правило и указује на грешке - оцијенио је Телебак.

Он сматра да се ништа не ради на очувању ћирилице.

- Већ 20 година вербално подржавамо заштиту ћирилице, а ње нигдје нема што је несхватљиво. Не знам неки народ који се тако односи према своме писму, и то не било каквом, већ најсавршенијем - каже Телебак.

Изложбу, која је уприличена у Народној скупштини Републике Српске поводом Међународног дана писмености, организовао је потпредсједсник Народне скупштине Милан Петковић.