latinica  ћирилица
23/09/2019 |  21:17 ⇒ 21:21 | Аутор: sputniknews.com

Пољска гради објекте за америчке трупе

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да ће Пољска изградити објекте за смјештај америчких трупа у оквиру управо потписаног споразума.

Бијела кућа је саопштила да су Трамп и пољски предсједник Анджеј Дуда потписали Заједничку декларацију о војној сарадњи.

- Потписујемо Заједничку декларацију о побољшању одбрамбене сарадње Пољске и Сједињених Америчких Држава. Имамо одличне односе са Пољском - рекао је Трамп.

Он је истакао и да планови о америчком војном присуству у Пољској нису повезани са Русијом

- Сарађиваћемо у различитим војним областима. Вјероватно ћемо премјештати војску из других места у Европи, умјесто да шаљемо тамо нове (трупе) - рекао је он.

Прошлог мјесеца су се Сједињене Америчке Државе и Пољска договориле о шест локација за распоређивање америчких трупа у овој европској земљи.

Планирано је да декларација о војној сарадњи буде потписана у Варшави за време Трампове посјете од 31. августа до 2. септембра, али је амерички лидер одложио посјету Пољској. Због одлагања Трампове посјете, Пољска и Сједињене Америчке Државе су одложиле потписивање декларације о војној сарадњи, а која се односи на реализацију претходних споразума који се, између осталог, односе на јачање америчког војног присуства.

Прије тога су Варшава и Вашингтон потписали споразум који ће омогућити Сједињеним Америчким Државама да повећају своје војно присуство у Пољској за хиљаду трупа, уз додатних 4.500 присутних у оквиру споразума НАТО-а.