latinica  ћирилица
23/09/2019 |  21:36 | Аутор: СРНА

Комшић се у Њујорку састао са премијерима Холандије и Естоније

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић у Њујорку је у одвојеним сусретима разговарао са премијерима Холандије Марком Рутеом и Естоније Јуријем Ратасом.
Жељко Комшић, са премијером Естоније Јуријем  Ратасом - Фото: СРНА
Жељко Комшић, са премијером Естоније Јуријем РатасомФото: СРНА

Из Предсједништва БиХ саопштено је да су Комшић и Руте оцијенили билатералну сарадњу изузетно добром и пријатељском, те констатовали да постоји простор за унапређење односа, посебно на економском плану.

Комшић је упознао холандског премијера о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, те нагласио да ни по коју цијену неће одустати од НАТО пута БиХ, јер би то, како је рекао, било играње са будућношћу земље и њених грађана.

Руте је нагласио спремност Холандије да помогне БиХ на путу евроатлантских интеграција.

Комшић је премијера Естоније Ратаса упознао о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и разлозима застоја формирања власти.

С обзиром на то да је Естонија тренутно нестална чланица Савјета безбједности УН, Комшић је, како се наводи, понудио Ратасу искуство и савјете које је БиХ стекла током процеса приступања тој организацији.

Комшић је позвао премијера Естоније и његове сараднике у посјету БиХ, с циљем јачања пријатељских и економских односа двије земље, додаје се у саопштењу.

Ратас је захвалио Комшићу за подршку, те понудио БиХ искуства и савјете које је Естонија стекла у области дигиталне технологије.

У саопштењу се подсјећа да Естонија, као земља чланица ЕУ, и земља са 1,3 милиона становника лидер у кориштењу дигиталних технологија.

Естонски премијер је посебно истакао да је естонско друштво у потпуности дигитализовано, што укључује е-владу, изборни процес, школство и слично. Из тог разлога је нагласио да је сајбер безбједност најважнији фактор у друштву које је базирано на дигиталним технологијама.

Ратас је истакао и чврсту подршку Естоније БиХ на њеном путу ка НАТО и Европској унији.

Комшић ће се сутра у Њујорку обратити на 74. сједници Генералне скупштине УН.