latinica  ћирилица
24/09/2019 |  09:09 | Аутор: Вечерње новости

Анкета у Хрватској: Србија и Вучић криви за заоштравање односа

Резултати истраживања међу 1.400 хрватских грађана који су се изјаснили и о посљедњим изјавама Милорада Пуповца и забрани српској војној делегацији да посјети Јасеновац
Уништен предизборни плакат СДСС-а (Фејсбук/Милорад Пуповац) -
Уништен предизборни плакат СДСС-а (Фејсбук/Милорад Пуповац)

За Хрвате кривац за заоштравање хрватско-српских односа је Србија, а најодговорнији политичар за погоршање односа је Александар Вучић. Показује то анкета спроведена међу 1.400 хрватских грађана који су се изјаснили и о посљедњим изјавама Милорада Пуповца и забрани српској војној делегацији да посјети Јасеновац.

За све што се посљедњих мјесец дана догађало на релацији Београда и Загреба 39 одсто испитаних криви Србију, док 23 одсто Хрватску, а 25 одсто сматра да су једнако криве обје државе. На питање којег политичара сматрају најодговорнијим за погоршање односа између две земље 39,5 одсто сматра да је то Александар Вучић, 10,7 сматра да је ријеч о Александру Вулину, док 9,6 одсто упире прсте у владу Србије. Слиједе Милорад Пуповац, “српска политика“ као таква, медији, а тек 1,4 одсто сматра да је крив Андреј Пленковић. Анкета је показала да 1,2 одсто испитаних криви за погоршање односа Колинду Грабар-Китаровић и Ану Брнабић.

За 39,6 одсто оних који су учествовали у анкети Промоције плус инцидент на Бајакову је српска провокација, а 16,8 то види као неспоразум и слабу комуникацију, а 16,8 одсто оцјењује да је ријеч о неспретној реакцији хрватске политике.

Са посљедњим изјавама Милорада Пуповца се не слаже 70,2 одсто анкетираних, док се свега 5,3 одсто потпуно слаже. Углавном се слаже 6,5 одсто, док се углавном не слаже 13,1 одсто.