latinica  ћирилица
24/09/2019 |  15:24 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Петричевић у Требињу: Нови закони и бољи услови за предузетништво

Министар привреде и предузетништва Републике Српске, Вјекослав Петричевић разговарао је са градоначелником Требиња, Мирком Ћурићем о могућностима за нова улагања и инвестиције у области туризма, металске и текстилне индустрије.

За потенцијалне инвеститоре Влада и локална управа настојаће да обезбиједе што повољније услове како би се дошло до нових радних мјеста.

Слободна пословна зона, олакшице за нова улагања, подршка и повољне кредитне линије за проширење постојећих привредних капацитета - на овоме ће радити локална управа и Влада Српске како би се дошло до нових радних мјеста. За предузетнике који проширују своју производњу биће обезбијеђене повољне кредитне линије, са каматном стопом од 2%.

Ћурић је рекао да ће се и град Требиње укључити у давање приједлога када је ријеч о новом закону опословним зонама, али и потрудити да буду што бољи услови за предузетништво у овом граду.

- Град Требиње даје и бројне олакшице потенцијалним инвеститорима. Са свима смо спремни да разговарамо. У наредном периоду очекујемо и повратне информације и конкретне приједлоге шта бисмо могли радити у Требињу како бисмо отворили нова радна мјеста - поручио је Ћурић.

Прије свега, разговарано је о великом простору за напредовање када је ријеч о туризму, али и о металној индустрији и текстилу, причали смо на који начин обезбиједити евентуалне инвеституре - додао је Петричевић.

Влада Српске ће настојати да улагања у текстилну индустрију буду са иневститорима који имају искуство и капацитет. Проблем са погоном "Требињка" и неипслаћеним платама радницама, требао би бити ријешен, истиче Петричевић.

Министар Петричевић посјетио је и Удружење жена "Васила", које његује традиционалне занате, шивење, ткање и плетење, а однедавно баве се и производњом природне козметике.

Удуржење ће за кандидовани пројекат очувања старих заната и развоја женског предузетништва од министарства добити 3.000 марака.