latinica  ћирилица
25/09/2019 |  14:32 | Аутор: Агенције

Ратни злочинац директор Топлана у Сарајеву

Енвер Зорнић, осуђеник за ратни злочин, постављен је почетком септембра за директора Јавног предузећа Топлане у Сарајеву.
Енвер Зорић (Фото: interview.ba) -
Енвер Зорић (Фото: interview.ba)

Одлуку о постављању Зорнића донијела је актуелна влада кантона Сарајево.

- Надзорни одбор КЈКП Топлане - Сарајево д.о.о. је на својој сједници одржаној 05. септембра 2019. године, а након претходно проведене конкурсне процедуре именовао Енвера Зорнића, дипл. ецц на позицију Директора КЈКП Топлане - Сарајево д.о.о., на мандатни период од четири године. Енвер Зорнић је у претходна три мјесеца обављао функцију вршиоца дужности Директора Топлана Сарајево - наводи се на сајту Топлана Сарајево.

Зорнић, којег је на позицију директора наводно предложио СДП БиХ, је био ратни командант Армије РБиХ, кога је хашки трибунал осудио на затворску казну због организовања убиства цивила хрватске и српске националности.

Пресудом Окружног војног суда у Сарајеву из августа 1993. Зорнић и још шесторица припадника Армије РБиХ проглашени су кривим за убиства и пљачку цивила који су живјели у граду и заједно осуђени на више од 54 године затвора.

Зорнић је осуђен на десет година и два мјесеца затвора, а суд је процијенио да су он и још шесторица његових сабораца одговорни за циљана убиства већег броја цивила, укључујући Јосипа Гогалу који је 1992. био директор Републичке управе за приходе и прорачун те члан ХДЗ БиХ.

У судској пресуди наведено је да су Зорнић и остали проглашени кривим и за брутално убиство Јагоде Јанковић и Сретена Нинковића, чија су тијела запалили након што су их ликвидирали.

Важећи закони у Босни и Херцеговини не предвиђају никаква ограничења за особе правоснажно осуђене због ратних злочина након што издрже казну.