latinica  ћирилица
26/09/2019 |  11:56 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Вишковић: Прича о поскупљењу струје - апсолутна лаж

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да прича о поскупљењу електричне енергије, о чему говори опозиција и најављује протесте, представља апсолутну лаж.

- Струја за 86 одсто потрошача, чија потрошња не прелази 500 киловата мјесечно, неће поскупјети док траје мандат ове владе. А остали ће бити предмет разматрања - рекао је Вишковић.

Навео је да за свако поскупљење морају бити створени технички и остали услови, додајући да треба мијењати и одређене законе да би била повећана цијена.

- О томе одлучује Народна скупштина и ова опозициона прича је чисто политикантство. Како можете позвати грађане на протесте о нечемо што није у најави, а то је поскупљење струје - рекао је Вишковић током скупштинске расправе о Нацрту закона о електричној енергији.

Он је поручио опозиционарима да ће струја можда поскупјети за двије, пет година, али да не траже од њега да каже када ће се то десити.

Вишковић је рекао да се у вези са цијенама струје раде стручне анализе.

- Спреман сам да поднесем било коју санкцију када нађете да сам рекао да ће струја поскупјети од тог и тог датума, да ће поскупјети 10 или 70 одсто и да ће платни разреди бити толики и толики... Нисам то рекао - поновио је Вишковић.

Рекао је да су прелиминарне анализе показале да 86 одсто домаћинстава нема већу потрошњу од 500 киловата мјесечно, док код 14 одсто она досеже и до 2.000 киловата.

- Луксуз је у том смислу свугдје у свијету одвојен од основних животних потреба - истакао је Вишковић поводом најаве појединих представника опозиције да ће организовати протесте због, како су навели, повећања цијена електричне енергије за домаћинства.