latinica  ћирилица
26/09/2019 |  12:10 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Илић: Од краја августа летимо под ограничењима, неопходна куповина новог авиона

Директор Ваздухопловног сервиса Републике Српске и пилот Сретен Илић изјавио је Срни да авион Владе Српске "цесна" од краја августа лети под ограничењима која се тичу броја путника, висине и брзине лета.

Илић је нагласио да је авион "цесна" приземљен 24. маја по налогу Европске агенције за безбједност /ЕАСА/ и Америчке федералне агенције за безбједност /ФАА/.

- Неколико мјесеци прије тога, обавијестили су нас да постоји могућност да ће авион бити приземљен и да ће летови бити забрањени у потпуности. Прво смо добили ограничења, а 24. маја дефинитивно смо добили забрану за летење до даљег. Одлука ових агенције услиједила је након што су два авиона исте марке у Енглеској и Америци имали удес. Авион у Енглеској се извукао, али у Америци се срушио, путници су изгинули и зато је стигла забрана лета - појаснио је Илић.

Он је додао да је крајем августа стигло обавјештење да ће бити дозвољени летови уз одређена ограничења, тако је Ваздухопловни сервис Српске урадио прво техничке летове, без путника, као и одређене модификације на авиону које би предуприједиле неку хаварију, грешку или катарстофу.

- У посљедњих 15 дана идемо са путницима под ограничењима и нико нас за сада није обавијестио да ли ће бити укинуто ограничење, што је веома неизвјесна ситуација и утиче на безбједност у смислу да путујемо под притиском - истакао је Илић.

Рекао је да је процјена да се може летјети са ограничењем, али нико није рекао до када ће та ограничења трајати.

- То је једна неизвјесност коју смо ријешили куповином другог авиона, јер треба се ставити у моју позицију као пилота и човјека који доноси одлуку хоће ли авион полетјети или не, а иза себе имате путнике. Немам право да људе доводим у опасност ни као пилот ни као директор - нагласио је Илић.

Он је навео да авион и даље лети под ограничењем, те да је премијер Републике Српске Радован Вишковић све тачно рекао када је ријеч о стању авиона Владе Српске, а све друго што се појављује у медијима су чисте спекулације.

- Када је донесена забрана, ми смо изнајмљивали авионе што је било веома скупо. С тога сам као директор и пилот на авиону ишао са информацијама према Влади. Дао сам три информације и на трећој је одлучено да се купи нови авион - рекао је Илић.

Такође, каже он, и одржавање "цесне" је веома скупо, јер са њом постоје проблеми већ пет година.

- Само уклањање корозије и заштиту авиона плаћамо 'дебело' сваке године, а наредне године нам долази на ред генерални ремонт мотора а то је око милион и по долара. Осим тога, авион је ушао у 13. годину и самим тим прави нам проблеме и по питању безбједности. Као директор и пилот дужан сам да сигнализирам мојим претпостављеним у Влади и да их информишем о стању, а нисмо били у другој ситуацији осим да се одлучимо за куповину новог авиона или да приземљимо све због трошкова ремонта и безбједности путника - истакао је Илић.

Додао је да је лично образложио потребу куповине новог авиона и да је на његов приједлог донесена одлука да се он купи, јер је то исплативије него одржавати стари, а посебно што се мора узети у обзир безбједност путника која је на првом мјесту.

Према његовим ријечима, авиони су се прије 40 година правили да трају, а данас се праве као мобилни телефони и аутомобили, што значи да имају свој рок трајања.

Илић је нагласио да нови авион има боље перформансе у смислу летења на даље релације, за Москву, Санкт Петербург, Тел Авив... јер се не мора успут слијетати, има два мјеста више него претходни и, иначе, има све боље карактеристике.

Када је ријеч о куповини новог авиона, истакао је Илић, одлука није донесена исхитрено и без оправданог разлога.

- Прву информацију Влади дали смо 27. јуна и обавијестили их шта се дешава, 4. јула смо дали приједлог за куповину новог авиона по систему "старо за ново", а 1. августа је поништена та информација због мале понуде и тада је донесена одлука да се иде у куповину авиона без замјене "старо за ново" - прецизирао је Илић.