latinica  ћирилица
26/09/2019 |  19:31 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Ђокић: Закон о електричној енергији реформски значајан за Српску

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Нацрт закон о електричној енергији, који је данас размотрен у Народној скупштини, посебно значајано реформско рјешење у области електроенергетике Српске.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Реформа неће бити једноставна и кроз њу ће морати да прођу сви енергетски субјекти, односно по пет дистрибутивних и производних предузећа који су база наше енергетске структуре - рекао је Ђокић новинарима у холу Народне скупштине.

Он је поновио да је доношење овог закона потребно ради усклађивања законодавства у области електричне енергије са одговарајућим директивама Европске уније, а ради додатне либерализације тржишта електричне енергије.

Ђокић је појаснио да су циљеви тог акта дефинисање вођења и остваривања електроенергетске политике у Српској, функционисања електроенергетских субјеката и рада Регулаторне комисије за енергетику Српске, те раздвајање производње од снабдијевања електричном енергијом.

Он је рекао да овај закон дефинише и квалитет снабдијевања свих потрошача и купаца струје, као и укупне односе у електроенергетском сектору.

- Доносимо га из потребе да Српска буде једна од држава која ствара услове за отварање и либерализацију тржишта електричне енергије - рекао је Ђокић и додао да су овакве законе донијеле све земље у региону.

Он је напоменуо да овај закон није раније донесен јер Српска има политику ниских цијена и најнижу цијену струје.

- Федерација БиХ има 12 до 15 одсто већу цијену струје за домаћинства. Када је ријеч о привреди, цијене су тамо више и од 30 одсто, што значи да смо до сада водећи политику ниских цијена штитили своја домаћинства и привреду - објаснио је Ђокић.

Он је рекао да привреда у ФБиХ, упркос већим цијенама струје у дужем периоду, није била ништа мање конкурентна, нити су тамошња домаћинства била посебно и додатно оптерећена.

- Како год, наша политика нема циљ да се повећава цијена струје. То није ни нужни циљ нацрта овог закона - поручио је Ђокић.

Он је захвалио посланицима који су дали добре приједлоге када је ријеч о Нацрту закона о електричној енергији, додајући да ће бити спроведена јавна расправа да би се дошло до најбољег могућег приједлога тог акта.