latinica  ћирилица
27/09/2019 |  09:41 ⇒ 13:23 | Аутор: srpskainfo.com

Одбијене жалбе, директор ОБА остао без дипломе

Министарство за научнотехолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске одбило је жалбу Универзитета за пословне студије у Бањалуци и потврдило је налаз инспекције, те поништило диплому директора Обавјештајно - безбједносне агенције БиХ Осману Мехмедагићу Осмицу, сазнаје Српскаинфо.
Осман Мехмедагић - Фото: klix.ba
Осман МехмедагићФото: klix.ba

Овај портал је раније објавио да је Републичка просвјетна инспекција утврдила бројне пропусте у дипломи Осмице због чега је наложила да се та диплома поништи.

На ову одлуку Инспектората жалио се факултет, али је њихова жалба одбијена.

- Ово рјешење је коначно и против њега није допуштена жалба. Универзитету за пословне студије је остављена могућност покретања управног спора покретањем тужбе пред надлежним окружним судом - рекао је извор близак порталу Српскаинфо.

Према рјешењу које је донио Инспекторат Републике Српске 5. августа, наређено је ректору Универзитета за пословне студије Радовану Клинцову да у року од седам дана поништи диплому издату на Мехмедагићево име и да у Службеном гласнику Републике Српске ову диплому прогласи ништавном.

Почетком године Тужилаштво БиХ је покренуло истрагу о лажним дипломама и тада су затражили од свих безбједносних агенција да доставе дипломе о завршеном образовању. Све безбједносне агенције су доставили те податке, осим ОБА.

Након тога је Тужилаштво је наредило Инспекторату да провјери диплому од Осмице и тада су утврђени бројни пропусти.

Између осталог испите су му признавали професори који нису били именовани за то, а у скоро у свим документима и пријавама за испит су уочен бројни пропусти.