latinica  ћирилица
27/09/2019 |  12:30 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Голић: Одлучно не одлагању радиоактивног отпада на Трговској гори

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић поручила је данас на протестном окупљању у Новом Граду да сви одлучно треба да кажу не одлагању радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској у непосредној близини ријеке Уне.
Министрица Голић у Новом Граду - Фото: РТРС
Министрица Голић у Новом ГрадуФото: РТРС

Обраћајући се окупљенима Голићева је рекла да је ово питање које се тиче, не само становника овог града, него свих грађана Републике Српске и БиХ, ма гдје живјели. 

- Не желимо радиоактивни отпад свега неколико метара од природног бисера ријеке Уне, наших кућа, пашњака, пчелињака. И то Хрватска веома добро зна - истакла је Голићева.

Голићева је напоменула да се ни за тренутак не смије изгубити из вида да се на Трговској гори предвиђа изградња складишта које ће прерасти у одлагалиште, а касније можда и у центар одлагања радиоактивног отпада. 

- Да ли ће Хрватска тада бити у обавези да прими по билатералним споразумима нуклеарни отпад других држава - упитала је Голићева.

Она наводи да је апсурд то што је Хрватска одбила приједлог да се тај отпад одлаже на локалитету Врбина у Словенији, јер се та локација налази уз ријеку Саву, па би се могао загадити водозахват из којег се снабдијева Загреб. 

- Желим да се наше гласно не чује у Хрватској, посебно јер су остала само три дана до састанка представника Хрватске и Словеније на којем ће бити одлучено гдје ће Хрватска одлагати свој дио отпада из Нуклеарне електране "Кршко" - рекла је Голићева.

Она је нагласила да Српска од свог става неће одустати и неће дозволи да њена будућност и будућност дјеце буде угрожена.

Голићева је рекла да није задовољна радом заједничких институција БиХ када је ријеч о настојању да се спријечи одлагање нуклеарног отпада ма Трговској гори, подсјетивши да ресорно министарство од априла 2015. године шаље дописе министарствима тражећи већи ангажман и јачи притисак на Хрватску. 

- Ово питање је интензивирано у Сарајеву тек када је тамо као српски члан Предсједништва БиХ дошао Милорад Додик који је на првој сједници Предсједништва ставио ово питање на дневни ред - навела је Голићева.

Она је изразила захвалност Додику који је, како је навела, експресно реаговао и одлучно затражио од Хрватске да изузме Трговску гору као мјесто за одлагање нуклеарног отпада.

Голићева је подсјетила да је Влада Републике Српске прије двије седмице донијела одлуку о проглашењу Парка природе "Уна" и на тај начин заштитила то подручје општна Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица.

Она је позвала начелнике ових општина да преузму заштиту природе Српске и тако званично обиљеже Парк природе "Уна" и да заједно кажу не јер се Уном и животима не тргује.

Голићева је поручила да ће Република Српска формирати правни тим у вези са овом проблематиком, али да се нада да ће дипломатија урадити своје и да ће у разговорима са властима Хрватске овај проблем бити ријешен.

Она вјерује да ће власти Хрватске одустати од намјере за одлагањем радиоактивног отпада на Трговској гори јер је то у интересу екологије, мира и суживота грађана на овим просторима.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Српске Денис Шулић поручио је да су се грађани окупили на тргу у великом броју да јасно кажу не нуклеарном отпаду и уништавању ријеке Уне.

Он је позвао власти Хрватске да одустану од намјере да одлажу нуклеарни отпад на Трговској гори.

Протесту на Тргу Младена Ољаче присуствују и премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић, предсједник Скупштине тог кантона Аган Бунић, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, те начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

На протестни скуп стигли су и начелници општина и грађани из локалних заједница на чијем подручју се простире Парк природе "Уна", као и из Приједора, те представници невладиних организација из Лукавца и Тузле.