latinica  ћирилица
27/09/2019 |  16:53 ⇒ 28/09/2019 | 09:01 | Аутор: РТРС

Протест Новом Граду: Не дозволити одлагање нуклеарног отпада на Трговској Гори

Уочи састанка делегација Хрватске и Словеније, заказаног за 30. септембар, на којем би требало да буде донесена одлука о локацији за одлагање нуклеарног отпада, у Новом Граду одржан је протест.

Са скупа је поручено да ће борба против одлагања нуклеарног отпада на Трговској борби бити настављена.

Под паролом "Животима се не тргује", глас против одлагалишта нуклеарног отпада на главном новљанском тргу подигло је и више стотина грађана.

Грађани су истакли да би овим била угрожена и природа али и здравље људи.

Одлучни су да остану заједно и боре се за средину у којиј живе.

Начелницима четири општине Српске симболично су уручене заставице новоформираног Парка природе Уна, као једног од најважнијих аргумената у борби против најављеног формирања одлагалишта нуклеарног отпада.

Коначна одлука не може бити донесена без учешћа БиХ, поручила је ресорна министарка Сребренка Голић.

- Моји сарадници су прије 3-4 дана били у Водицама. Ово питање су Хрватима ставили на дневни ред. Вјерујте није било коментара, свјесни су у потпуности. Предлажем им јавно, нека се наш глас чује - одлагалиште премјестите у неки од центара који вам је био у перспективи у ранијем периоду - истакла је Голићева.

- Вјерујемо да ће велики број људи схватити озбиљност овог проблема, и схватити начин на који је цјелокупна прича доведена до краја, без учешћа јавности БиХ, без учешћа обичног грађанина а то је проблем који се највише тиче обичних грађана - додао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори не долази у обзир, и биће употријебљени сви могући начини да се спријечи намјера Хрватске, поручено је из Новог Града.

- Ми имамо један живот, и једну Уну, и нећемо дозволити да је нико уништи - категоричан је посланик у НСРС Денис Шуљић.

- Дефинитивно, ово слути на побједу, ово слути на одбрану Трговске Горе, ријеке Уне и 300 хиљада наших грађана - оптимиста је Марио Црнковић, предсједник Еколошког удружења "Грин Тим" Нови Град. 

Окупљени су се након протеста, упутили у шетњу до граничног прелаза са Хрватском.

У шетњи су учествовали становници из Српске, Федерације БиХ и Хрватске.

- Не нуклеарном отпаду на граници са БиХ, нека одлажу на територији Хрватске, у дубини територије - поручује Јакуб Маховчић из Лукавца.

Док се чека одлука након састанка делегација Хрватске и Словеније заказаног за наредни понедјељак, становници општина уз Уну поручују - нећемо сједити скрштених руку.