latinica  ћирилица
28/09/2019 |  17:23 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Делегација Српске поново на обиљежавању годишњице пробоја Солунског фронта (ФОТО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић указао је на значај учешћа делегације Српске послије четири године у протоколу којим се обиљежава 101 година од пробоја Солунског фронта будући да је у тој бици с њених простора учествовало 25.000 добровољаца.

Милуновић је данас положио вијенце на споменик српским добровољцима на Војничком гробљу Зејтинлик, а потом и на споменике страдалих војника земаља савезника у Великом рату - Русије, Грчке, Француске, Италије и Енглеске. 

- Жао ми је што је протекли период био занемарен, а веома је важно јер се Република Српска тамо помиње - рекао је Милуновић Срни.

Он је истакао да је мало градова у Републици Српској који нису дали солунске добровољце. 

- Велики број наших предака је учествовао у тој бици. У пробоју Солунског фронта са простора који су били под Аустороугарском, значи са наших простора, учествовало је 25.000 бораца од укупно 140.000, колико је бројало шест српских дивизија - подсјетио је Милуновић.

Полагање вијенаца на споменик српским добровољцима (Фото: СРНА)

Он је напоменуо да је Србија била најстрадалнија земља у Првом свјетском рату у односу на број становника и да је једна трећина српског становништва у том рату страдала.

Милуновић ће сутра са делегацијом Србије, у оквиру протокола обиљежавања 101 године од пробоја Солунског фронта, положити вијенце у Поликастру гдје је подигнути споменици савезничким армијама и владарима земаља побједница.

Посјета Грчкој биће завршена сутра, а потом ће у мјесту Удово у Сјеверној Македонији, 25 километара од граничног прелаза Ђевђелија, делегације Српске и Србије заједно положити вијенце на спомен-костурницу, гдје су сахрањени посмртни остаци српских војника које су убили Бугари у Првом свјетском рату.

Милуновић је подсјетио да су 1915. године Бугари мучки напали једну мању српску једницу од 450 војника. Тада је 261 војник погинуо, а 97 је рањено.

На том мјесту је у вријеме Краљевине Југославије изграђена спомен-костурница у којој су посмртни остаци још 2.000 српских војника који су погинули на подручју Ђевђелије, Струмице, Дојрана и мјеста Неготино. 

- Бугарске снаге су мучки напале српску војску, пресјекле јој одступницу према Грчкој и натјерале на албанску голготу -  истакао је Милуновић и додао да Срби дугују огромну захвалност грчком народу, јер нису напали српску војску.